Ay Man, 't is Jörgen Raymann

Jörgen werd geboren op 13 augustus 1966 in Amsterdam. Hij groeide op in Suriname. In Nederland ging hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam economie studeren. Hij kwam in aanraking met cabaret door zijn lidmaatschap van de interfacultaire cabaretgroep. Er was toen nog geen sprake van een carrière in die richting, dat kwam veel later.
  Jörgen Raymann
Hij keerde terug naar Suriname waar hij een aantal keren per maand 'cabaret-dinners' in een restaurant  organiseerde. Deze avonden werden een begrip. Bekendheid kwam met de uitzending van zijn oudejaarsconference in 1995.  In 1996 deed hij zijn tweede oudejaarsconference. Met zijn derde cabaretprogramma "Mi Kondre Tru" (over Suriname en Surinamers) kwam hij in mei 1998 naar Nederland. Wegens groot succes en uitverkochte zalen kwam hij in october 1998 terug met een reprise-tournee.
De programma's volgden elkaar snel op: in september 1999 bijvoorbeeld ging zijn vijfde cabaretprogramma "Ay Man, 't is Jörgen Raymann" in première in het Luxor Theater in Rotterdam. Een tournee in Nederland, Suriname en op de Antillen volgde.
"Even Slikken" is het zesde cabaretprogramma en ging in september 2000 in het Luxor Theater in première. Dit programma werd in Nederland geproduceerd en werd bijzonder enthousiast ontvangen. De pers was zeer lovend. Vanaf september 2001 gaat "Even Slikken" in reprise en zal de voorstelling in vele theaters in Nederland te zien zijn.

Radio en Televisie

Jörgen maakt veel televisiereclames (o.a. met Esselien van Doornegat) en is presentator en producent in Suriname. Hij produceerde een dagelijks programma "Eindexamenklas" over de examens op de middelbare scholen. Jörgen heeft sinds begin 1999 zijn eigen talkshow Raymann Praat Laat, een latenightshow voor Apinti TV. Al jaren heeft hij zijn eigen jazz-programma bij Radio 10.

Een gesprek van Tante Es met Trijntje Oosterhuis.  

 
 


Favoriet onderwerp van Raymann is de typische situatie in Nederland waar veel culturele minderheden het met elkaar moeten zien te redden. Raymann trekt niemand voor en is tegen dominantie door een bepaalde bevolkingsgroep. Eigenlijk is hij als een van de eerste cabaretiers in Nederland in staat om de ene groep niet alleen om de andere te laten lachen, maar hij laat de Marokkanen, de Turken en de Antillianen ook om zichzelf lachen. En zou dat niet een aardig middel kunnen zijn voor meer verdraagzaamheid?

Drie fragmenten uit shows. Raymann moet optreden in een theater dat '013' heet. Hij vraagt een Antilliaan de weg:

  De weg naar 013

In het volgende fragment heeft een klas een bijzondere opdracht voor maatschappijleer gekregen. Elke leerling moet proberen wat geld te verdienen voor de schoolkrant. Het is de bedoeling dat de leerling ervaart wat 'werken' in de maatschappij betekent. Een 'Arbeids Ervarend Leren' (AEL)project dus. Ahmed heeft een oplossing.

  Maatschappijleer

In het laatste voorbeeld worden de Nederlanders te kijk gezet. Op bezoek in Suriname wordt aan meneer Willem uitgelegd waarom Surinamers zo veel betekenis aan de grond, de aarde en de natuur hechten.

  Dat ding van ons

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.


08/07/2007 last update