Charlie Chaplin: phenakisticoop

Joseph Plateau (1801-1883), hoogleraar in de natuurkunde in Gent, wordt beschouwd als een van de grondleggers van de film, in het bijzonder van de animatiefilm. Hij ontdekte het fenomeen van de gezichtstraagheid, het verschijnsel waarbij een beeld nog korte tijd op het netvlies blijft hangen.

Op basis daarvan ontwikkelde hij in 1831 de phenakisticoop, ook wel de bedrogsbeschouwer genoemd, waarmee bij een aantal opeenvolgende tekeningen de illusie van beweging kan worden gecreëerd.

Dit waren de eerste apparaten die de illusie wekten dat zij de beelden echt konden laten bewegen. Films en de moderne filmindustrie werken volgens precies hetzelfde principe.

 

 Meer voorbeelden op http://web.inter.nl.net/users/anima/optical/phena/index.htm 

  • Opdracht: maak een phenakisticoop

Bekijk de voorbeelden goed: teken rond een cirkel een figuur, waarvan je alleen armen of benen iedere keer een andere stand geeft. De schijven werden gewoonlijk aan een stokje bevestigd met een spijkertje of schroef door het gaatje in het midden van de schijf. De kant met de plaatjes erop werd naar een spiegel gekeerd, waarbij het stokje in de ene hand werd gehouden.

Door nu door de uitsparingen in de rand van de schijf te kijken naar de weerspiegeling van de plaatjes en ondertussen de schijf snel rond te draaien met de andere hand, kwamen de afbeeldingen plotseling tot leven.

 

 

 

DE DIGITALE SCHOOL. Samenstelling in samenwerking met Kunsthal Rotterdam als voorbereiding op tentoonstelling Charlie Chaplin.

29-04-2010 H Coppens/H Baggen