DE MENSELIJKE STEM

(1930)

Jean Cocteau

Naarmate het gesprek vordert, groeit de wanhoop en afhankelijkheid van de vrouw tegenover de ontrouw van haar geliefde, die ze niet onder ogen wil zien.
De menselijke stem was een poging Van Jean Cocteau om het bourgeois-publiek te schokken. De vorm ervan is extreem, maar niet typerend voor het werk van Cocteau, omdat hij naturalistisch is.

Het stuk is één lang telefoongesprek van een vrouw met haar minnaar, die haar in de steek gelaten heeft. Naarmate het gesprek vordert, groeit de wanhoop en afhankelijkheid van de vrouw tegenover de ontrouw van haar geliefde, die ze niet onder ogen wil zien. Het gesprek wordt geregeld dramatisch onderbroken door de telefoniste en derden op de lijn. Tenslotte windt ze de draad van de telefoon om haar nek en pleegt zelfmoord.

MONOLOOG: DE MENSELIJKE STEM (1930)

De lange monoloog van de vrouw vangt als volgt aan:

Opdracht: In het bezit van een mobieltje? Dan is deze monoloog voor jou de juiste uitdaging! Print de gehele dialoog uit en gebruik deze om je grondig voor te bereiden. In de les en voor de klas zijn er de volgende mogelijkheden:
  • vanaf je plaats oplezen van de monoloog,
  • voor de klas oplezen,
  • je maakt er een toneelstukje van.(toneelaanwijzigingen, gebaren, kleding, rekwisieten?)

[uitprinten voordat je aan je voorbereiding begint]

VROUW:

Hallo - hallo - hallo - Nee, mevrouw, dit is een gemeenschappelijke lijn, hangt u op - Hallo - u spreekt met een andere gebruiker - Oh! - Hallo - Maar mevrouw, hangt U zelf op - Hallo? juffrouw - hallo - Laat ons met rust - welnee, dit is dokter Schmit niet - Nul acht, niet nul zeven - Hallo - Dat is belachelijk - Ik word gebeld; ik weet het niet - Hallo - Maar mevrouw, wat wilt u dat ik doe? U bent erg onvriendelijk - Hoezo, mijn schuld - Helemaal niet - helemaal niet - Hallo, hallo juffrouw - Ik word gebeld en ik kan niet spreken. Er zijn andere mensen op mijn lijn. Zegt u aan die dame dat ze weggaat. Hallo, ben jij het? Ben jij het? Ja - ik versta je slecht - je bent ver weg, ver weg - Hallo - het is afschuwelijk er zijn vreemde mensen op de lijn. Bel me nog eens. Hallo, bel-me-nog-eens. Ik zeg, bel me terug - Maar mevrouw gaat u dan toch weg, ik zeg u toch dat ik dokter Schrnit niet ben -

Hallo -Ah! Eindelijk - Jij - Ja - Heel goed - Hallo! - Ja - Het is een kwelling je te horen door al die mensen heen - Ja - Ja - Nee - Het is een bof - Ik kom net tien minuten geleden thuis - Had je nog niet eerder gebeld? Ah! - Nee, nee - Ik heb in de stad gegeten - bij Marthe - het zal kwart over elf zijn - Ben je thuis? Kijk dan op de elektrische klok - Dat dacht ik ook - Ja, ja lieveling - Gisteravond? Gisteravond ben ik direct naar bed gegaan en omdat ik niet slapen kon heb ik een tablet genomen - Nee - één maar - om negen uur - Ik had een beetje hoofdpijn maar ik ben flink geweest.

Marthe is geweest. Ze heeft bij me geluncht. Ik heb boodschappen gedaan. Ik ben weer thuisgekomen. Ik heb alle brieven in de gele tas gepakt. Ik heb - Wat? - Heel sterk - Ik zweer je - Ik heb moed, veel moed - Daarna? Daarna heb ik me verkleed. Marthe is me komen halen en dus - Ik kom net terug van haar huis. Ze is fantastisch geweest - Heel, heel lief, fantastisch - Zo lijkt ze, maar zo is ze niet. Je had gelijk zoals altijd - Mijn roze japon, met het bont - Mijn zwarte hoed - Ja, ik heb mijn hoed nog op mijn hoofd - Nee, nee, ik rook niet. Ik heb maar drie sigaretten gerookt - Jawel, dat is waar - Jawel, jawel - Je bent lief - En jij? kom je thuis? Je bent thuis gebleven - Welk proces? - Ach, ja - Maak je niet te moe - Hallo! hallo! Breekt u ons niet af, hallo!

Hallo! lieveling - Hallo! - Als ze ons verbreken bel me dan meteen terug - natuurlijk - Hallo! Nee - ik ben hier - De tas? - Jouw brieven en die van mij. Je kunt ze laten ophalen wanneer je wilt - Een beetje hard - Ik begrijp het - Oh! lieveling, maak geen excuses, het is heel normaal en ik ben het die dom doet - Je bent lief - Je bent lief - Ik ook niet, ik dacht ook niet dat ik me zo goed zou houden - Er valt niets te bewonderen. Ik gedraag me als een soort slaapwandelaar. Ik kleed me uit, ik ga uit, ik kom thuis, machinaal. Misschien ben ik morgen minder flink - Jij? Nee, schat -

Maar, lieveling, ik heb je geen schijn van verwijt te maken - Ik - Ik - Laat - Hoe? - heel normaal - Juist niet - Het - We hadden altijd afgesproken dat we open kaart zouden spelen en ik zou het misdadig hebben gevonden als je me niets had laten weten tot op het laatste ogenblik. Dat zou een te harde klap zijn geweest, terwijl nu, ik heb de tijd gehad er aan te wennen, te begrijpen - Komedie? - Wie? - Dat ik komedie speel tegen jou?! - Je kent me toch, ik ben niet in staat zo ver te gaan - Helemaal niet - helemaal niet - Dat zou je horen - Ik zeg, dat zou je horen. Heb ik de stem van iemand die iets verbergt? - Nee, ik ben vastbesloten moed te houden en dat zal ik ook - Geef toe - dat was niet hetzelfde - dat kan wel, maar je kunt je angsten hebben, je ongeluk zien aankomen, je valt toch als de klap komt - overdrijf niet -

ik heb toch in ieder geval de tijd gehad er aan te wennen. Jij was altijd zo vol zorg om me te sussen, veilig te laten slapen - Onze liefde was in strijd met al te veel dingen. We hadden óf weerstand moeten bieden, nee zeggen tegen vijf jaren van geluk, óf de risico's aanvaarden.

Ik heb nooit gedacht dat het leven zou schikken. Ik betaal duur voor een onschatbaar geluk - hallo - onschatbaar - en ik heb er geen spijt van - ik heb - ik heb nergens spijt van, nergens - Je - je vergist je - je - je - je vergist je. Ik heb - Hallo! ik heb wat ik verdien. Ik heb gek willen zijn voor een waanzinnig geluk - lieveling - luister - hallo! - lieveling - laat - hallo - laat me uitpraten. Geef jezelf de schuld niet. Alles is mijn schuld geweest.

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.


12/07/2002 last update