Filmen met een camcorder 1 [Les 2] [Les 3] [Les 4]

Meestal is het leuker om van het onderwerp, dat je wil gaan filmen meerdere shots te maken. Hoe doe je dat? Stel dat je een filmpje wilt maken van een aantal oude ambachten.

  • Maak dan eerst een totaal shot van wat er te zien is. We zien dan de plaats waar zich alles afspeelt en we zien een paar ambachtlieden met publiek er omheen. Zo’n shot hoeft maar een paar seconden te duren.
  • Daarna maak je een shot waarbij je één ambacht in beeld brengt met een paar mensen er omheen. (half-totaal)
  • En daarna maak je een aantal shots (die redelijk kort kunnen zijn) van de ambachtman en de handelingen die hij doet. We zien zijn handen aan het werk maar ook zijn gezicht. Dat noemen we close ups. En close ups zijn altijd redelijk kort.

Deel je film dus in, in ‘totalen’, ‘half totalen’ en ‘close ups’. Waarbij je ieder op zichzelf staand ‘verhaaltje’ begint en eindigt met een totaal beeld. Het ‘totaal’ aan het begin om de kijker duidelijk te maken waar we zijn en een ‘totaal’ aan het eind om afscheid te nemen van dit ‘verhaaltje’. Daarna kun je opnieuw beginnen met het volgende ‘verhaaltje’. Op die manier deel je je hele videofilm in, in allemaal korte ‘verhaaltjes.

Voor de close ups moet je dan zo dicht mogelijk naar het onderwerp toe. Zoom tijdens het filmen niet in of uit als dat niet nodig is. Een inzoom heeft als functie om van de kijker aandacht te vragen voor het onderwerp wat je laat zien. Zoom dus niet zomaar ergens op in. Een uitzoom heeft als functie om ‘afstand’ te nemen van het onderwerp. Je bent klaar met dit onderwerp.

De beste opnames krijg je natuurlijk, als je filmt met een statief. (Je moet dan steady-shot op OFF zetten. Raadpleeg je handleiding) Ga je uit de hand filmen, dan zet je steady-shot op ON.

Als je met de camera een beweging maakt van links naar rechts dan noemen we dat een ‘pan’ (panorama opname). Een pan begint altijd met een stil staand beeld. Dan volgt de beweging (pan) en het shot eindigt weer met een stil staand beeld. Dat geldt voor elke ‘beweging’. Een in- of uitzoom is ook een beweging. Dus ook hierbij geldt: beeld stil, dan de zoom en daarna weer stil.

Maak je met je camara een beweging van boven naar beneden (of andersom), dan spreken we van een tilt.


08-01-2010 Last update by digischool beeldende vorming