BRONNENBUNDELS
 


Sjoerd Soeters

Sjoerd Soeters is een bijzonder geval in de Nederlandse architectuur. Dat werd al zichtbaar bij zijn eerste opdracht in 1980, de verbouwing van een groot huis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Roze werd het gebouw en boven op het dak plaatste hij een kloeke balustrade, die niet echt dienst doet als borstwering en veel weg heeft van een bordkartonen filmdecor. Sindsdien heeft Soeters meer opdrachten gekregen. (...) Ze zijn niet onder één noemer te vangen. De basisschool in Maastricht werd een waaier van lokalen in de kleuren van de regenboog en zijn kantoor in de Amsterdamse Kerkstraat werd voorzien van een zilvergrijze facade van aluminium met kleine, diep verzonken ramen en een dikke bovenrand.

Uit: Bernard Huisman, Er is meer dan de witte doos. in: NRC Handelsblad

De grote verscheidenheid van zijn gebouwen heeft mede te maken met zijn houding tegenover de opdrachtgever. (...)Het vrolijkste gebouw van Nederland staat in Zandvoort. Circus heet het, maar een circus is het niet. Achter de fagade van voor eeuwig verstijfde vlaggen, met de Nederlandse driekleur fier voorop, gaat een theater/ filmzaal schuil. Daar weer achter, onder drie als feestmutsen vermomde lichtkoepels ligt een gok- en speelautomatenhal die binnen, met de zwevende vloeren en omhoogwentelende trappen, al even uitbundig is. Kleuren als oranje, geel, paars, rood, blauw en groen zorgen ervoor dat deze gokhal ver verwijderd blijft van de smoezeligheid die dit soort oorden vaak zo treurig maakt.

Sjoerd Soeters, Circusgebouw Zandvoort, 1986-91
Uit. Koen Kleijn, Jos Smit Claudia Thunnissen, Nederlandse bouw-kunst. Alphen aan den Rijn 1995 Soeters heeft bewust gekozen voor een spel met banale glamourvormen uit de amusementswereld. Ingeklemd tussen huizen ligt aan een winkelstraat de voorkant van het gebouw. In vrolijke onregelmatige letters, die doen denken aan die op een kermis- of circusaffiche, is de naam 'Circus' te lezen. groot boven de ingangspartij die als een losse coulisse voor de gevel van spiegelglas staat. Die wordt bekroond door een golvend dak als een circustent, met drie lichtkoepels die doen denken aan feesthoedjes. Aan de zijkant van het gebouw rijzen vijf dikke vlaggenmasten op met kleurige wapperende vlaggen. Tenminste, die indruk wordt gewekt. De masten zijn half, maar worden door de spiegeling van de glazen gevel 'heel'.
De vlaggen zijn van staal, bekleed met tegels. De voorste en achterste vlag zijn in hun geheel zichtbaar. Zij vormen voor- en achterkant van de theater/filmzaal op de vierde verdieping. Van de andere vlaggen steekt alleen het laatste gedeelte uit de gevel van deze zaal. Betreedt de bezoeker het gebouw door de hoofdingang, dan komt hij in een grote hal onder het betonnen tentdak. Daar kan hij zijn goklust bevredigen aan de automaten die opgesteld staan in verschillende speeleilanden. Er zijn allerlei niveauver-schillen, loopbruggen en vides.