BRONNENBUNDELS
 


De doorbraak van Viktor & Rolf

Soms lukt het jonge mode-ontwerpers door te breken in het bolwerk Parijs, Hoeveel daar voor nodig is blijkt uit de volgende interviews.

Het duo steekt de draak met alle modeclichés, maar koestert toch als grootste droom een eigen couturehuis à la Yves Saint Laurent uit de grond te stampen. Ze vinden modeaccessoires als kettingen en hoeden overbodig, maar zien er geen been als ze later groot en beroemd zijn binnen te lopen aan accessoireslicenties. Viktor Horsting en Rolf Snoeren werken sinds 1993, een jaar na hun eindexamen aan de afdeling modevormgeving van de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, samen. Omdat samen nou eenmaal leuker is dan alleen. (...) Zolang ze samenwerken zijn ze al met mode bezig. Daarbij gaat het niet om kleren om te dragen maar meer om 'kunstkleren' of 'denkkleren' ontstaan uit een bepaald idee over kleding. Kortom: geen kleren voor in winkels, maar voor in musea. 'Eigenlijk zijn we vanaf het begin bezig ons te positioneren in de modewereld, zonder dat we echt met mode bezig zijn,' zegt Viktor. (...)

Uit: Viveka van de Vliet en Ivo Weyel, Viktor & Rolf en de kunst van de mode. in: Het Parool 92 februari 1998

Zo'n totaalconcept is een soort kunstvorm die tegelijkertijd persiflage is. (...) Rolf: 'Achteraf lijkt het alsof het allemaal een doordachte strategie is, louter bedoeld om naam te maken. Als we er zelf op terugkijken, denken we wel eens: goh, wat slim. Maar het is niet meer dan een strategie met terugwerkende kracht, want op het moment zelf dachten we er helemaal niet bij na. Het komt nog steeds allemaal voort uit het gevoel van het moment, impulsief. Een lijn is ver te zoeken.' Toch willen ze nu weer richting mode en daarom presenteerden ze onlangs in Parijs hun eerste couture collectie. En wel tijdens de officiële Haute Couture Week waarin alle grote designers hun show gaven. 'Ach,' zegt Viktor, couture is de essentie van de mode, dus daarom zijn we maar meteen in het diepe gedoken.' Ze hebben het heel serieus aangepakt: eerst officieel aanmelden bij de Fédération Frangaise de la Couture, du Prêt-à-Porter des Couturiers et des Créateurs de Mode, het overkoepelende orgaan dat bepaalt wie wel en wie niet mag meedoen. Voor toetreding bestaan drie categorieën. Bovenaan staan de echte leden (Dior, Saint Laurent etcetera) die aan voor Viktor & Rolf nog onmogelijke eisen moeten voldoen (een eigen atelier met minstens twintig vaste medewerkers en een collectie van minimaal vijfenzeventig stuks die vijfenveertig keer aan privéklanten en pers moet worden gepresenteerd. De tweede groep bestaat uit de Membres Invités van wie de commissie denkt dat ze op weg zijn het niveau van de echte leden te bereiken, en de derde lichting die zich in een soort gedoogzone beweegt.

Viktor & Rolf werden tot de laatste lichting toegelaten. Gewapend met een heus Frans persbureau (het contract hielden zij ooit over toen ze de prestigieuze modeprijs in het Franse plaatsje Hyeres wonnen en daarmee hun naam vestigden), een voor twee dagen gehuurde showroom, professionele modellen, visagisten, licht en geluidsmensen en gesponsord door de Mondriaan Stichting en de Stichting Beeldende Kunst stapten ze in een gehuurde bestelauto en koersten ze met vierentwintig creaties richting Parijs. Daar gaven ze, een tikkie arrogant, als sluitstuk van de coutureweek hun show. Als thema voor elk kledingstuk kozen ze een specifiek mode-onderdeel: het borduursel, de mouwinzet, het proefmodel, de kraag, kleur. Geen homogene collectie dus, naar afzonderlijke, geabstraheerde werken met elk een eigen verhaal. Bij kleur moeten we denken aan een aparte laag stof waarop de kleur blauw is gespoten, terwijl de rode creatie met airbrush is bewerkt. Maar veel van het werk was uitgevoerd in zwart, wit en grijs: de drie nonkleuren waarin ze al vijf jaar werken.

Viktor & Rolf, C07-03, 1996

Een bewuste keuze, dat kleurloze? 'Eh... niet echt,'zegt Viktor 'We kunnen nooit kiezen wat kleur betreft. Dus dan maar geen kleur. Voor deze collectie hebben we bij drie kledingstukken met primaire kleuren gewerkt. Die drie hadden namelijk het thema kleur, dus dan kan je moeilijk om kleur heen.' Tijdens de show zat de zaal vol met de internationale modeincrowd, nieuwsgierig naar wie toch die twee onbekenden waren die zich in het hol van de leeuw waagden. De show eindigde met een oorverdovende klap, toen de porseleinen hoed en ketting die bij het laatste model hoorden moedwillig op de grond in stukken werden gegooid. Een symbool voor de manier waarop Viktor & Rolf zich verzetten tegen de als overbodig afgedane modeaccessoires die de couture verbloemen. 'Dat sloeg in als een bom.' Goedkoop zijn zulke uitjes niet en dat wordt onderstreept door de prijzen van hun creaties. Zo kostte de duurste jurk veertigduizend francs (zo'n dertienduizend gulden). Viktor: 'Maar daar zit ook dan ook verschrikkelijk veel handwerk in. Anderhalve week is er dag en nacht aan gewerkt, vier uur lang is er gespeld op een levend model. De hele jurk is opgebouwd uit losse banden die stuk voor stuk rond het lichaam moesten worden gevlochten. Dat was dus om de paar centimeter vouwen, afspelden, inknippen - en van al die dingen een patroon maken om het daarna in de echte stof te kunnen knippen.'
 
 
Veel verkocht wordt er dus niet? Viktor 'Eh, nee. Niet echt.' Rolf: 'Jawel. Tuurlijk wel. Het Groninger Museum koopt er vijf. En de komende vijf jaar schaffen ze van elke collectie twee jurken aan, om in het jaar 2000 met een overzichtstentoonstelling van ons werk te komen.' Dus toch weer in die kunsthoek? Viktor: 'Eh... tja. Nou ja, voor een klant echt zo'n jurk koopt om te dragen, moet je eerst naam hebben gemaakt. We komen bijvoorbeeld met een aantal modellen in Gala te staan, het grootste societyachtige roddelblad van Frankrijk, en misschien helpt dat. Of wanneer er een beroemd iemand in loopt; dat er dan anderen volgen. Madonna heeft een tijdje geleden vijf jurken van ons uitgekozen om haar nieuwe cd te promoten tijdens haar Europese perstour. We moeten nog afwachten of ze die daadwerkelijk gaat dragen, maar als ze dat doet en ze laat een keertje de naam Viktor & Rolf vallen, dan helpt dat natuurlijk geweldig.' 'En om nog even op die kunsthoek terug te komen: we zijn nu echt van plan ieder half jaar een nieuwe couturecollectie te showen in Parijs. We willen serieus doorzetten in de mode. Systematisch. Heel misschien staan we volgende keer zelfs als Membres invités op de lijst en komen we voor op de officiële kalender. En dan, wie weet: misschien worden we echt zo'n groot couturehuis.'