alternatieve, intieme en onvrijwillige interfaces met het lichaam

STELARC

Stelarc is een performance kunstenaar die over de hele wereld optreedt en door kenners wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger van de elektronische kunst. Hij gebruikt bij zijn performances robotica, virtual reality systemen, het Internet, medische instrumenten en prothesen. Daarmee onderzoekt hij (in zijn eigen woorden) alternatieve, intieme en onvrijwillige interfaces met het lichaam. Stelarc is Honorary Professor of Art and Robotics aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh (USA) en Principal Research Scholar aan The Nottingham Trent University (UK).

 

Early Stelarc performance- 1992 at TVU warehouse for a TV broadcast. featuring Stelarc's robotic 3rd hand. The warehouse was were the first Every Picture Tells a Story parties were held

Wat is de invloed van allerlei nieuwe technologieën op het menselijk lichaam? Zullen mensen op den duur net als dieren gekloond worden of chips ingebouwd krijgen om beter te functioneren?

Zoek je op het Web een antwoord op deze vragen, dan kom je al snel terecht bij de site van de performance-kunstenaar Stelarc, een expert op het gebied van de computerisering van het menselijk lichaam. Hij heeft een robothand die hij met zijn eigen spieren aanstuurt, zodat deze derde hand een eigen leven lijkt te leiden. Tijdens een festival liet hij onder de noemer 'Ping body' zijn lichaam al eens via het web bedienen door andere computers.

01.jpg (223889 bytes)  13.jpg (268557 bytes)  20.jpg (219555 bytes)

 

Ping is oorspronkelijk de aanduiding voor het geluid dat afkomstig is van een sonar zoals die door onderzeeërs wordt gebruikt. Een dergelijke sonar verzendt een geluid dat klinkt als 'ping'; de afstand tot een ander voorwerp wordt gemeten aan de hand van de tijd die het geluid nodig heeft om te weerkaatsen. Binnen computernetwerken wordt het pingen gebruikt om te bepalen of een verbinding bestaat en wat de kwaliteit van deze verbinding is.

Stelarc gebruikt het pingen als het sturingsmechanisme van zijn lichaam: de bewegingen van het lichaam worden niet veroorzaakt door het eigen zenuwstelsel, maar door een extern datasysteem. De data worden gegenereerd door random te pingen naar een dertigtal internet domeinen, waardoor de ruimtelijke afstanden en de tijd die het signaal nodig heeft om te reizen wordt gemeten. De variatie in de pingwaarden is afhankelijk van zowel de afstand als de drukte op het Net.

De data die zo ontstaan, worden gebruikt om een meervoudige spierstimulator aan te sturen; via stroomstootjes worden spieren geactiveerd. Hiermee worden de activiteiten op het Net omgezet en gebruikt om een lichaam in beweging te brengen. De pingwaarden die afstand en tijd op het Net representeren, veroorzaken een choreografie en componeren de live performance. Ook worden deze waarden, afhankelijk van de nabijheid, positie en de buiging van armen en benen, omgezet naar geluid en naar een grafische interface op een scherm. De performance, die wordt bepaald door de activiteiten op het Net, is daar ook weer live zichtbaar. Veroorzaken normaliter mensen wat er op het Net gebeurt, nu bepaalt het Net wat er met een mens gebeurt: het is Stelarcs uitwendige zenuwstelsel, dat hem tot een machine maakt.

Door de eeuwen heen heeft de mens zijn lichaam vergeleken met een machine en zag men in de vergelijkingen ook de ontwikkeling van de techniek weerspiegeld. In de performance van Stelarc is het menselijk lichaam een 'bestuurbare machine' geworden, een beheersbaar geheel voor het verrichten van bewegingen. Mechanisatie van lichaamsfuncties en vervanging van lichaamsdelen lijkt zijn antwoord op de kwetsbaarheid van het lichaam en de overdosis aan informatie waarmee we omgeven worden. Zou een mens meer op een machine lijken dan zou hij/zij hier beter mee kunnen omgaan en dingen kunnen realiseren die voorbij gaan aan onze fysieke evolutie.

Samenstelling bronmateriaal uitsluitend en alleen ten behoeve van het nieuwe vak ckv-3 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum. (tehatex vwo 2004) Overnemen voor commerciele doeleinden verboden. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.


05/08/2007 last update