Palais Idéal du Facteur Cheval

Een uurtje rijden van Lyon in het plaatsje Hauterives staat een van de vreemdste gebouwen van Frankrijk: Palais Idéal du Facteur Cheval. Het paleis is gemaakt door de plaatselijke postbode Ferdinand Cheval (1836-1924) met kiezelstenen die hij verzamelde tijdens zijn dagelijkse ronde van 32 kilometer, die hij te voet moest afleggen. Hij droomde al heel zijn leven van een eigen paleis.

 

Toen hij op een dag in 1879 struikelde over een steen zag hij de droom weer voor zich. Dat was het moment dat hij besloot een paleis te bouwen. Hij begon met het verzamelen van kiezelstenen. Hij maakte stapels met stenen en haalde die ’s nachts met een kruiwagen op. De eerste 20 jaar van de bouw was Cheval vooral bezig met de buitenmuren. Ongehinderd door enige kennis en louter op basis van afbeeldingen op ansichtkaarten die hij bezorgde, werkte hij na diensttijd aan zijn ideale paleis. Hij voorzag zijn paleis aan de binnenkant van een groot aantal inscripties, die een merkwaardige mengeling van surrealisme en religieuze extase zijn.

In Frankrijk wordt deze tempel tegenwoordig beschouwd als een van de belangrijkste nationale bouwwerken.In totaal was hij 33 jaar bezig met de bouw van zijn paleis.

Het gebouw bestaat uit gangen, galerijen, trappen, terrassen en torens. Het bijzondere is dat er veel invloeden van over de hele wereld in het gebouw zitten, terwijl Cheval zelf niet veel gereisd heeft. Kunstenaars als Picasso en Andre Breton bewonderde het droompaleis van Cheval. Het paleis wordt nu gezien als voorbeeld van Art Brut. Veel kenners denken dat ook Gaudi zich liet beïnvloeden door de barokke bouwstijl van Cheval. De inwoners van het dorp noemde Cheval de dorpsgek, maar door de intellectuelen werd hij wel erkend. Toch vooral na zijn dood.

Meer over Ferdinand Cheval

Samenstelling van het bronmateriaal voor de vaklokalen uitsluitend en alleen ten behoeve van de vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum en het vak ckv vmbo en de kunstvakken uit het profiel C&M. (CKV 2/3 en tehatex) en uit de onderbouw het vak beeldende vorming. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten, afbeeldingen ed? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.

18-05-2007