Een machine om in te wonen

In 1921 publiceert de Franse architect Le Corbusier (pseudoniem van Charles Edouard Jeanneret) "Vers une architecture" (Naar een architectuur), waarin hij een nieuwe bouwkunst voorstelt, die past in het gemechaniseerde tijdperk. Een huis moet 'een machine om in te wonen' zijn. 

Het Dom-ino-huis is gebaseerd op een skelet van gewapend beton. De structuur wordt niet gedragen door muren maar door pijlers, die de vloer en het dak dragen. De plattegrond is daardoor één vrije ruimte die overeenkomstig de behoefte van de bewoner ingedeeld kan worden. De naam Dom-lno is afgeleid van het dominospel De stippen op de stenen zijn hier de betonnen pijlers die de constructie dragen. De woningen kunnen op alle mogelijke manieren aan elkaar gekoppeld worden, net als bij dominostenen.

Al in 1914 levert Le Corbusier een bijdrage voor een nieuwe samenleving in de vorm van het Dom-ino-huis. Dit huis van gewapend beton is een standaardontwerp en kan op zeer grote schaal geproduceerd worden. De gelijkheid in vorm en de rangschikking die als het ware vanzelf ontstaat door deze huizen aan elkaar te koppelen, vormen voor Ie Corbusier de basisidealen van een nieuwe schoonheidsbeleving. Een schoonheid die hoort bij zijn tijd en die wordt voortgebracht door nieuwe  technieken en materialen die specifieke vormen vereisen.
    Villa Savoye Poissy, Frankrijk 1928-1929 

 

 

   

Le Corbusiers: "Vijf punten voor een Nieuwe Architectuur":

  1. Het gebruik van de zogenaamde pilotis. Zij verheffen gebouwen van de grond en laten het verkeer of het landschap eronder gewoon doorlopen.
  2. De natuur in de stad halen kan door gebruik te maken van een plat dak met bijvoorbeeld groen beplanting.
  3. De plattegrond kan vrij ontworpen worden: binnenmuren zijn overal te plaatsen, aangezien ze niet dragen.
  4. De buitengevel is een gordijnwand; geen dragende functie.
  5. Le Corbusier geeft de voorkeur aan lange horizontale ramen, liefst over de gehele lengte van de gevel.
          

 

Unité d'habitation Marseille, Frankrijk 1947-1953  Zijaanzichten en het zwembad op het dak.

video fragment 1 Villa Savoye Poissy

video fragment 2 Villa Savoye Poissy

De stadsplannen van Le Corbusier uit de jaren twintig zijn ontworpen naar analogie van een produktieproces. In een fabriek is het produktie-proces in verschillende onderdelen uitgesplitst en gerationaliseerd. Zo moeten volgens Le Corbusier ook de activiteiten in de stad in afzonderlijke delen uitgesplitst worden en moeten de verschillende onderdelen worden gestandaardiseerd. Deze ideeën ontleent Le Corbusier aan de Amerikaan Frederic Taylor.

ville radieuse 1930

In het 'Plan Voisin' is het doel van Le Corbusier om van Parijs een vernieuwende en levenskrachtige stad te maken. Net zoals Haussmann in de negentiende eeuw dat daadwerkelijk heeft gerealiseerd. De kleine, donkere en smalle straten hebben hun betekenis verloren in het tijdperk van auto en wolkenkrabber. Zijn plan is een utopie uit de jaren twintig gebleven.

05-02-2010