fotomagritte.gif      

René Magritte 

 

René Magritte werd geboren te Lessen op 21 november 1898 en overleed te Brussel op 15 augustus 1967. Hij is één van de Belgische schilders die internationaal gezien het meeste erkenning geniet. Magritte studeerde aan de Brusselse Academie voor Schone Kunsten van 1916 tot 1918.

Hij werkte eerst in kubistische en futuristische stijl. De ontdekking van het oeuvre van de Chirico had echter een doorslaggevende invloed op zijn ontwikkeling als kunstenaar na 1922.

Hij was een aanhanger van het surrealisme, waarvan hij één van de belangrijkste vertegenwoordigers was in België. In de surrealistische strekking vormt hij echter het realistische element, in die zin dat hij een speciale band behoudt met de gewone dingen van het dagelijks leven. Hij plaatst ze in een buitengewone atmosfeer, vaak verontrustend en soms ironisch. Zijn oeuvre getuigt van een bijzondere spanning tussen het reële, zelfs optisch zichtbaar, en het bovennatuurlijke. Tijdens de tweede wereldoorlog werd hij beïnvloed door het impressionisme in de stijl van Renoir maar na 1946 keerde hij terug naar het magisch-realisme. Hij maakte grote muurschilderingen (bijvoorbeeld in het Palais des Beaux-Arts van Charleroi). Hij nam tevens deel aan de belangrijkste surrealistische tentoonstellingen en aan de Biënnale van Venetië in 1954.

"Ik schilder niet, ik gebruik voorwerpen die mijn beelden weergeven. Ik ben geen kunstschilder die mooie kleuren op doek zet of iets voor het oog maakt. Ik breng het denken in beeld en maak daardoor iets mysterieus."

Al die gekke dingen maakten hem wereldberoemd. Hij schilderde ook heel veel mannetjes met een bolhoed. Soms liet hij ze uit de lucht vallen. Alsof het mannetjes regende. En wolken, hopen wolken heeft hij geschilderd. Wolken in de vorm van een vogel. Of wolken als gordijnen. Wolken op een fles... 

‘Ik schilder om de wereld een beetje beter te begrijpen', zei Magritte zelf. ‘Mijn werken zijn vaak geheimzinnig. Maar de wereld is ook zo geheimzinnig...'

Eigenlijk schilderde Magritte doodgewone dingen. Maar hij zette ze meestal op plaatsen waar je ze niet verwacht. Daardoor wordt het schilderij geheimzinnig. Het roept vragen op. Magritte heeft veel schilderijen gemaakt. En hij wou dat zoveel mogelijk mensen zijn werken zagen. Daarom liet hij er ook posters en postkaarten van maken. Hij vond dat wat er op het kunstwerk te zien was belangrijker was dan het eigenlijk kunstwerk. ‘Je kan evengoed een poster van het schilderij tegen de muur hangen', vond hij. ‘Net zoals met een boek. Je hoeft toch de echte, met de hand geschreven tekst van de schrijver niet te hebben om het boek mooi te vinden.'

Afbeeldingen

Praktische Opdrachten (PO):

Opdracht A CKV-1: Maak een keuze uit een van bovenstaande zoekresultaten: beschrijf de inhoud (wat zie je), motiveer je keuze (Max 1 x A4 inclusief de afbeelding)

Eigenlijk schilderde Magritte doodgewone dingen. Maar hij zette ze meestal op plaatsen waar je ze niet verwacht. Daardoor wordt het schilderij geheimzinnig. 

Opdracht B CKV-1: Maak een keuze uit een van bovenstaande zoekresultaten: je keuze moet voldoen aan de hierboven staande beschrijving. Geef duidelijk de doodgewone dingen aan in de vreemde omgeving. Motiveer je keuze (Max 1 x A4 inclusief de afbeelding)

Magritte is een kunstenaar die tot de verbeelding van velen spreekt. Wellicht omdat hij zelf enorm veel verbeelding in zijn werken gebruikte. Gekke toestanden of allerlei grappen. Eén van zijn meest bekende werken is een schilderij van een pijp. Daaronder schreef Magritte dan: ‘Dit is geen pijp'. 

Daarover was toen heel veel te doen. ‘Een grappenmaker! Hij neemt ons beet! Hij is gek!' werd er gezegd en geschreven. Maar Magritte antwoordde: ‘Ach ja, die pijp. Daar is nu toch al genoeg over gezeurd. Probeer er maar eens tabak in te doen in die pijp van me. Is ze echt of niet?' Op een andere keer schilderde hij een koe. Tijdens een tentoonstelling kwam een bezoeker naar hem toe en zei: ‘Beste vriend, jij kent niets van koeien. Een koe ziet er anders uit.' ‘Maar dit is geen koe. Dit is een schilderij!' antwoordde Magritte. Nog later schilderde hij een stuk kaas. Hij zette het doek onder een echte, glazen kaasstolp. Toen schreef hij er bij: ‘Dit is een stuk kaas'...

Opdracht C CKV-1: Maak een keuze uit een van bovenstaande zoekresultaten: je keuze moet voldoen aan de hierboven staande beschrijving. Motiveer je keuze (Max 1 x A4 inclusief de afbeelding)

Vaklokaal CKV-1 digitale school

Samenstelling bronmateriaal uitsluitend en alleen ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.
02/07/2005 last update