Opdracht: Belevingsverslag wereldliteratuur voor het vak ckv 1

naam: Pauline (A5)

activiteit: Bonjour Tristesse, Francoise Sagan

omgeving: Ik kwam op de hoogte van dit boek via het vak CKV. We kregen de opdracht om een presentatie te houden over een boek dat behoort tot de wereldliteratuur. Daar moeten we dan een kort leesfragment van laten horen en ook wat vertellen over de schrijver. De beschrijving die op de achterkant van het boek staat: Bonjour tristesse is de ophefmakende roman waarmee Francoise Sagan op achttienjarige leeftijd debuteerde: verguisd, geprezen, in meer dan 20 talen vertaald, verfilmd en nog steeds overal in de wereld gretig gelezen. De roman vertelt het verhaal van Cecile, een meisje van zeventien. Zij, haar vader Raymond en zijn maitresse Elza zijn op vakantie aan zee. Raymond wisselt regelmatig van vriendin en heeft een sterke band met zijn dochter. Cecile wordt verliefd op een student, Cyril. Dan arriveert Anne, een aantrekkelijke jeugdvriendin van Ceciles moeder... Het werk van Sagan centreert zich meestal rondom dezelfde thema's: afkeer van het kleinburgerlijk milieu, hartverscheurende passie en het streven naar luxe en plezier. Sagan romantiseert het leven niet, maar geeft het weer zoals het is.

vraag1: Het vertelperspectief dat in het boek overheerst is de ik-persoon. Alle gebeurtenissen die er plaatsvinden worden verteld door de hoofdpersoon,je ziet alles door de ogen van Cecile. Zij is in dit geval de hoofdpersoon van het verhaal.

vraag2: De vertelde tijd is eigenlijk heel erg normaal. Er gebeuren geen dingen die afwijken van het gewone verhaal, alles wordt chronologisch verteld. Tijdsprongen komen niet voor in het boek, waardoor het wel makkelijk te begrijpen is. Dat is fijn, omdat het taalgebruik in het boek niet altijd even makkelijk is. Er wordt voornamelijk op de inhoud van de zinnen gelet, dus daarin speelt het taalgebruik een belangrijke rol.

vraag3: De stijl waarin dit verhaal is geschreven is zowel ernstig als alledaags. Het is alledaags omdat de gebeurtenissen die er plaatsvinden ( de ontwikkeling van liefdesgevoelens van Cecile voor een jongen die ze op vakantie leert kennen en de wisselende vriendinnen van haar vader) ook in het dagelijks leven heel vaak voorkomen. Tegelijk is het ook ernstig omdat de manier waarop het geschreven heel serieus is. Dat wil niet zeggen dat er ook grappige stukjes in het verhaal zitten.

vraag4: Het verhaal speelt gewoon in het heden. Het is geschreven in 1959 en alles wat er gebeurt had gewoon in die tijd kunnen plaatsvinden.

vraag5: De karakters in dit verhaal zijn round-characters. De gevoelens van de hoofd- personen zijn het belangrijkste. Eigenlijk gaat het hier niet om het verhaal, maar om de gevoelens van de hoofdpersonen. Wat ze meemaken en wat ze daar van vinden en dus ook hoe ze zich voelen. Je komt goed te weten hoe de personen in elkaar zitten.

vraag6: In principe bevindt de hoofdpersoon zich in een voor haar vreemde omgeving. Cecile gaat namelijk met haar vader vanuit Parijs op vakantie naar zee. Alles wat er in het boek gebeurt, speelt zich af op deze vakantie. Deze omgeving is dus in principe wel vreemd voor haar, maar omdat ze een hele lange tijd op deze plaats verblijft, is het na een tijdje eigenlijk niet meer vreemd. Maar het is niet haar vertrouwde omgeving waar het zich afspeelt.

vraag7: Het genre waartoe je dit boek kunt rekenen is de roman. Het draait in het boek allemaal om de liefde en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Dat zijn kenmerken van een roman.

vraag8: De titel verwijst naar een persoon in het verhaal. De vader van Cecile krijgt op een gegeven moment een relatie met een vriendin van de overleden moeder van Cecile, Anne. Af en toe gaat het een beetje moeizaam in de relatie tussen Cecile en Anne en hebben ze meningsverschillen. Op een dag dat het weer een keer niet zo goed gaat, krijgt Anne een dodelijk ongeval. Als Cecile weer terug is in Parijs, ligt ze in bed en beseft ze pas goed wat er is gebeurd. Daarom fluistert ze: Bonjour tristesse.

vraag9: Eigenlijk ligt de nadruk op de ontwikkelingen van de personages, het gaat erom hoe zij zich voelen en wat ze meemaken. De gebeurtenissen die er plaatsvinden zijn minder belangrijk.

ervaring: Ik vond het een heel erg mooi boek. Het taalgebruik was af en toe wel een beetje ingewikkeld, maar het geheel was goed te lezen. Het onderwerp sprak me heel erg aan, omdat het over de liefde gaat en daar lees ik graag verhalen over.

accenten: Ik vond dat er niet duidelijk passages waren die er voor mij uitsprongen. Het hele verhaal was mooi om te lezen, maar niet een bepaald deel.

verklaring: Het was een mooi boek en vooral omdat het heel realistisch is. Dat is ook de reden waarom je er zo snel doorheen leest. Ik zou het boek dan ook aan andere mensen aanraden om te lezen als ze houden van een verhaal dat te maken heeft met de liefde en de ontwikkelingen op dit gebied.

opmerkingen: Verder heb ik geen opmerkingen.

submit: Versturen