Pygmalion en Galatea:

een onmogelijke liefde

De legende van Pygmalion was bij schilders uit de negentiende eeuw bekend van Ovidius' Metamorfosen. Volgens dit verhaal was hij iemand die, geschokt door de losse moraal van de vrouwen in zijn tijd, had besloten vrijgezel te blijven. In de eenzaamheid van zijn atelier beeldhouwde hij een ivoren standbeeld van de ideale vrouw, en bad tot Venus hem eenzelfde partner te sturen. Zij stemde toe en toen hij het beeld kuste, veranderde het in een echte vrouw.

Jean Leon Gerome (1824-1904)

Gérome was beeldhouwer en ook schilder, en daardoor had het verhaal een bijzondere betekenis voor hem. Hij schilderde er verschillende versies van, met zijn atelier als achtergrond. Daardoor zijn enkele voorwerpen in de afbeelding herkenbaar als zijn eigen werk. 

 

De beeldhouwer Pygmalion wordt verliefd op een ivoren beeld, dat daarna in een levend meisje verandert.

Pygmalion and Galatea (Boucher1767)

'Omdat Pygmalion die vrouwen jarenlang in zonde had zien verkeren en een afkeer voelde van het kwaad dat de natuur zo ruimschoots in de vrouwenziel gelegd heeft, bleef hij steeds vrijgezel en vrouwloos en zijn bed was eenzaam. Maar ondertussen maakt hij wel met schitterend vakmanschap een wit-ivoren beeld, geeft het een schoonheid die geen vrouw van huis uit ooit bezit en wordt verliefd op eigen werkstuk. Het lijkt een echte jonge vrouw, je zou geloven dat zij leeft en, als fatsoen dat toestond, graag bemind wil worden -zozeer gaat kunst in eigen kunde schuil. Pygmalion bewondert haar, hij brandt van hartstocht voor dit namaaklichaam. Steeds voelt hij met zijn vingers aan het beeld, of het ivoor of lichaam is en maakt zich wijs, dat dit toch geen ivoor is...Hij kust haar, proeft haar kussen -denkt hij-, spreekt tot haar en houdt haar in zijn armen, voelt zijn vingers in haar lichaam drukken en is zelfs bang voor blauwe plekken waar hij haar omarmt. Hij vleit haar met verliefde woorden, geeft cadeautjes waar 260 meisjes verzot op zijn: schelpen of stenen, gladgevormd, tamme parkietjes, bloemenkransen met wel duizend kleuren, lelies, geverfde knikkers, barnsteenkralen-tranen van de Heliadenbomen-, daarna tooit hij haar met kleren, doet ringen aan haar vingers, lange snoeren om haar hals, haar oren krijgen lichte parelhangers, ook haar borsten zijn rijk behangen. Alles siert haar, ook al is zij mooi zonder dat al. Hij legt haar op een roodgespreide divan, noemt haar zijn bedvriendin en doet haar zachtjes met haar hals in veren kussens leunen, denkend dat zij dat kan voelen!

Pygmalion door Giulio Bargellini in 1896
 

Het feest van Venus, overal op Cyprus hoogtijdag, was aangebroken. jonge koeien met vergulde horens vielen ten offer aan de slagen in hun blanke nek en wierook geurde op. Pygmalion bleef na het offer bij 't altaar staan en sprak een stille wens: "O goden, als u alles geven kunt, geef mij een vrouw..."-hij had de moed niet "die van ivoor" te zeggen, wel "die lijkt op mijn ivoren..." De gouden Venus, zelf aanwezig bij haar feest, begreep wat deze wens beduidde: driemaal schoot de vlam hoog op en blies een vuurtong in de lucht, ten teken van genade.Zodra hij thuiskomt, haast hij zich naar zijn geliefde beeld, nestelt zich naast haar, kust haar mond. Zij lijkt erdoor te smelten, hij kust haar weer, raakt met een vingertop haar borsten aan: het aangeraakt ivoor wordt week, de kilte lijkt verdwenen, het voegt zich naar zijn druk, is soepel, zoals bijenwas van de Hymettus zacht wordt door de zon en zich laat drukken tot vele vormen en juist door het kneden kneedbaar wordt. Terwijl hij eerst verbijsterd nog geen vreugde toelaat, bang voor bedrog, streelt hij verliefd steeds weer, steeds meer dat lieve beeld en streelt een vrouw: zijn tasten doet haar bloed veel sneller stromen Dan spreekt Pygmalion, de held van Paphos, woorden uit waarmee hij Venus dankt, diep uit zijn hart, en drukt zijn lippen op lippen die niet meer onecht zijn en het meisje heeft zijn kus gevoeld, begint te gloeien, slaat haar ogen schuchter naar 't daglicht op en kijkt op dat moment haar minnaar aan. Het huwelijk, eerst door Venus voorbereid, ontving haar zegen: negenmaal had de maan haar sikkel tot een schijf gevuld, toen Paphos werd geboren, en het eiland draagt die naam nog"

 

This is my graduation short film. It's 2 minutes long. The idea was a tragic extract from Ovidius well known mythology, Pygmalion & Galatea.

I've been working on this for about 4 months and nobody outside of school have seen it yet. All the modeling, texturing, rigging, animating, lighting, compositing, editing is done by me.

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven:


11/11/2010 update