Nieuwsbrief Community CKV/CKV-1  No-02 februari 2004
Inhoud van dit nummer: een landelijke fotowedstrijd, een workshop video ook voor mensen met twee linker-computerhanden en in het vaklokaal wagen we ons aan een ict-opdracht voor het vmbo. Vakwijzer maakt plaats voor DAVINDI.

Community manager en Onderhoud vaklokaal CKV-1:Harry Baggen  Harry Baggen (docent beeldende vorming en ckv 1/2/3 aan SG Groenewald te Stein) 

Wat betekent vrijheid voor jou?

Cult Online, Schooltv en het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseren fotowedstrijd voor jongeren  

 

 

Je foto exposeren voor meer dan 600.000 mensen! Dát kan voor jongeren tussen de 13-19 jaar werkelijkheid worden. Voor hen organiseren Cult Online, Schooltv en het Nationaal Comité 4 en 5 mei een landelijke fotowedstrijd rond het thema Vrijheid. De winnende foto’s zullen te zien zijn op de Bevrijdingsfestivals op 5 mei 2004.

Sluitingsdatum van de wedstrijd is 1 maart 2004.

 

Vrijheid? Is dat: Meestal doen waar je zelf zin in hebt? Balkenende jouw mening mailen? Niet in de gevangenis zitten? Leven zonder zorgen? Genieten van de zon? Dansen in de regen? Of misschien wel iets héél anders? Schooltv, Cult Online en het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseren een fotowedstrijd, waar jongeren in beeld kunnen vastleggen wat vrijheid voor hen persoonlijk betekent.

 

Een jury zal bepalen wie het beste heeft overgebracht wat vrijheid voor hem of haar inhoudt. Tot de jury behoren o.a. cabaretier Dolf Jansen en nieuwslezeres Sacha de Boer. Natuurlijk zijn er ook prijzen te winnen. Een van deze prijzen is in ieder geval al heel groot: de door de jury geselecteerde foto’s zijn op de Bevrijdingsfestivals op 5 mei in heel Nederland te zien! En dat betekent dat meer dan 600.000 mensen de foto’s kunnen bewonderen. Op die dag zal ook de uiteindelijke winnaar bekend worden gemaakt. Als voorproefje op de grote finale worden alle nieuwe inzendingen regelmatig op www.cultonline.nl getoond.

 

Deelnemers kunnen hun inzendingen tot 1 maart 2004 sturen aan Cult Online, o.v.v. Fotowedstrijd Vrijheid, Antwoordnummer 11414, 1000 PG Amsterdam of mailen aan fotowedstrijd@cultonline.nl. In verband met de vertoning op de Bevrijdingsfestivals hebben afgedrukte foto’s de voorkeur. Bij digitale opnames graag foto’s met minimaal 1280 x 960 pixels. In alle gevallen duidelijk naam, adres, telefoonnummer en leeftijd vermelden!

 

Deelnemers kunnen meer informatie over de wedstrijd vinden op www.cultonline.nl en www.schooltv.nl/neon.

 

   

Voor meer informatie over Cult Online en de wedstrijd kunt u contact opnemen met Marijke Eymes, Communicatie Cult Online, 020-5219933, pr@cultonline.nl

 

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei (www.4en5mei.nl) is verantwoordelijk voor de Nationale Herdenking op 4 mei en de nationale viering van de Dag van de Vrijheid op 5 mei.

Het comité organiseert en ondersteunt in dit kader activiteiten om jongeren te betrekken bij herdenken en vieren en is verantwoordelijk voor de landelijke coördinatie van de 13 Bevrijdingsfestivals op 5 mei.

 

Schooltv (www.schooltv.nl/neon) heeft de afgelopen jaren veel succes geboekt met Kunstlicht, een tv-reeks voor het vak CKV1 (havo/vwo). Onlangs is Kunstlicht weer uitgebreid met 4 nieuwe afleveringen o.a. over fotografie. Op 30 oktober is Schooltv begonnen met Neon, een nieuwe reeks voor de lessen CKV voor leerlingen in het vmbo. Ook in deze reeks werd in een afzonderlijk programma het onderwerp fotografie belicht.

 

Cult Online (www.cultonline.nl) is het culturele internetplatform voor jongeren in het algemeen en voor CKV-leerlingen in het bijzonder. De redactie, bestaande uit 25 jongeren in de leeftijd van 14-19 jaar, informeert de bezoekers van de site over het actuele culturele aanbod. Op de site vinden jongeren recensies, fotoreportages, vooraankondigingen, interviews met bekende binnen- en buitenlandse artiesten, culturele prijsvragen en veel ruimte om hun eigen mening te laten horen.

WORKSHOP VIDEO (en dat zonder wateroverlast door een verzakte kanaaldijk)
Gaan leerlingen met een camcorder video-opnames maken, dan ontstaat al vlug de behoefte om deze te bewerken door montage en natuurlijk door het toevoegen van muziek ed. Laten we de bewerking door middel van een analoge recorder buiten beschouwing, dan blijft de bewerking door middel van een computer over als keuze. 

Maar ook voor de docent kan het bewerken van opgenomen beeldmateriaal grote voordelen bieden: u maakt moeiteloos mpeg-bestanden, die in een PowerPoint presentatie geplaatst kunnen worden en een presentatie aan bijvoorbeeld ouders extra aantrekkelijk maken, uit opgenomen beeldmateriaal van het net selecteert u de juiste fragmenten, u plaatst video-materiaal op een dc-rom of een dvd voor uw leerlingen. uw plaatst video fragmenten op internet met de streaming-video optie.

Voor de leerling kunnen we denken aan toepassingen bij alle vakken: praktische opdrachten in de vorm van een video-verslag, profielwerkstukken in de vorm van een video interview of verslag, toepassing bij CKV-1 en CKV-3 beeldend ligt voor de hand. Maar ook bij CKV-3 drama of CKV-3 muziek zijn toepassingen te vinden.

Het inrichten van een enkele werkplek lijkt voor het hierboven aangegeven kader de meest geschikte start. Maar welke camcorder is geschikt voor leerlingen? En nog belangrijker, waaraan moet de computer voldoen? En welk medium is het meest geschikt als opslagmedium? 

En is zo een bewerkingsprogramma werkelijk zo eenvoudig? Kortom, vragen te over! En dus tijd voor een workshop! De workshop wordt gegeven door een lid van de NOVA. (Nederlandse Organisatie Van Audiovisuele Amateurs)  DHr M Eggen

Vrijdag 20 februari 2004 SG Groenewald  (voor maximaal 20 community-leden) Workshop Video

Programma:

10.30 uur welkom (koffie/thee)

11.00 -12.00 Welke camcorder moet ik nemen? En aan welke eisen moet mijn computer voldoen?

12.00 - 13.00 lunch (koffie/thee en broodjes)

13.00 - 14.30 De software (demonstratie) Opnemen, bewerken en film maken (avi,mpeg ed)

14.30 - 15.00 Demonstatie van gemonteerde videofilm

Routebeschrijving http://www.groenewald.nl/school.html

Het onderstaande (knippen en plakken) mailen naar harry@baggen.com (OF BELLEN/FAXEN)

Aanmelding workshop video-bewerking vrijdag 20-02-2004

Naam:                                                                                   E-mail adres voor bevestiging aanmelding:                                     

School:                                                     

Ik maak voor 20/2 Euro 30 over op rekno 1377 71789 rabo

Lokatie Stein:
Kinskystraat 15
6171 LX Stein
Telefoon: 046 4332820 Fax: 046 4339884

Project "Op reis" een ict project voor het vmbo 
Wie neemt eens een kijkje? Wie probeert eens wat uit? Wie levert commentaar? Wie kan het beter? Ondergetekende en stagiaire vinden het maar knap lastig! (De onderstaande link is nog niet bereikbaar via een startpagina)

http://static.kunstelo.nl/ckv1/studiew/vmbo%20opreis/ckvmbo.htm

Davindi vindt precies wat u en uw leerling zoekt
In samenwerking met de bibliotheken lanceert Kennisnet op 19 januari a.s. de nieuwe zoekmachine voor het onderwijs: Davindi. Deze nieuwe dienst vervangt de vakwijzer en geeft betrouwbaar, snel en passend antwoord op alle vragen die met uw vak te maken hebben.

Hoe werkt Davindi?

Alle zoekopdrachten belanden bij Davindi rechtstreeks bij een grote verzameling getoetste bronnen, vergelijkbaar met een digitale mediatheek. Honderden docenten in de Kennisnet vakcommunities zorgen samen met medewerkers van bibliotheken voor het verzamelen, rubriceren en beoordelen van deze bronnen. Hierdoor is de kwaliteit gegarandeerd en worden bijvoorbeeld seksueel en racistisch getinte pagina’s vermeden. Davindi bestaat uit websites, afbeeldingen, documenten en videoclips die bruikbaar en toepasbaar zijn voor het onderwijsveld. Op dit moment staan ruim 30.000 bronnen ter beschikking. Dit aantal moet in de komende maanden en jaren constant toenemen.

Wat heb ik eraan?

Davindi kan helpen bij het maken van een spreekbeurt of werkstuk en docenten kunnen de zoekmachine gebruiken voor het voorbereiden van de les en natuurlijk ook tijdens de les ermee aan de slag. Informatie vindt u bijvoorbeeld door te zoeken op trefwoord, vakgebied, onderwijsniveau, type materiaal of toepassing. Bovendien kan door vakken en de bibliotheek (SISO) gebladerd worden om antwoord te krijgen op de zoekvraag.

Harry  02-02-2004 18:11:34