Nieuwsbrief Community CKV/CKV-1

No-10 oktober 2003

Inhoud van dit nummer: resultaten methode beoordeling beschikbaar! Kunstlicht op de buis. Rembrandthuis bronnenboekjes.

Community managers en Onderhoud vaklokaal CKV-1:Harry Baggen  Harry Baggen (docent beeldende vorming en ckv 1/2/3 aan SG Groenewald te Stein) 

TIP: maak ook eens een collega opmerkzaam op het bestaan van de community ckv/ckv 1. Stuur bijvoorbeeld deze nieuwsbrief eens door!

De eerste resultaten van de Methodenbeoordeling zijn bekend.  Zie website community ckv 1. U heeft nog enkele dagen om uw eigen oordeel hieraan toe te voegen. Vul het beoordelingsformulier in en maak kans op een cadeaubon van 50 euro.
OPROEP

Een van de meest gebruikte methodes ckv/ckv-1 is Palet. Naast Palet vmbo kennen we het zogenaamde "algemeen deel" (voor havo/vwo) en zijn er een aantal "thema-katernen beschikbaar gekomen. Het "algemeen deel" kent bovendien een vernieuwde versie. Veel docenten, die gebruik maken van een van deze katernen of van het algemeen deel, maken zelf extra lesstof. Deels als aanvulling, soms ook ter vervanging van bepaalde onderdelen. In de community proberen we vanaf nu deze extra lesstof te verzamelen en (achter een wachtwoord) beschikbaar te stellen voor de community-leden. 

Naast de opvatting "ckv is teveel een theorievak!" zijn er ok docenten, die domein B op de een of andere manier toetsen. Ook deze toetsen zouden we graag ontvangen en beschikbaar willen stellen voor anderen. Natuurlijk zijn alle hulpmiddelen, formulieren ed, die de leerling bijstaan in het doen van verslagen, ook welkom. Kortom, alles rondom Palet! (bijvoorbeeld pta's)

Toegang tot afgesloten deel community:

yrrah

neggab

Na het succesvolle Dansblik/Dance for the Camera (2000) hebben NPS Televisie, BBC2 en The Arts Council of England wederom hun krachten gebundeld om een bijzonder dansfilmproject te realiseren. Dit resulteerde in 8 Dansfilms (4 Engelse en 4 Nederlandse) die als geheel uitgezonden zijn onder de noemer Body of Water (mei 2003). In de eerste week van oktober worden drie films uit deze serie herhaald. Daarnaast twee toppers van vorig jaar. Bekijk op de betreffende pagina's ook lange fragmenten van de films.


Snow  
Sense of gravity  
Magnetic North (helemaal online te bekijken!)
Human radio  
Motion control 

Nieuwe serie Kunstlicht start op 28 oktober

CKV1 SchoolTV programma’s voor klas 4 en 5 havo/vwo

Uitzenddata 2003/2004

Programma 13 dinsdag 28 oktober   11.15 uur

Programma 14 dinsdag 4 november 11.15 uur

Programma 15 dinsdag 11 november 11.15 uur

Programma 16 dinsdag 18 november 11.15 uur

Deze Kunstlichtprogramma’s worden in 2004 herhaald:

Programma 9   donderdag 15 januari om 9.00 uur

Programma 10 donderdag 22 januari om 9.00 uur

Programma 11 donderdag 29 januari om 9.00 uur

Programma 12 donderdag 5 februari om 9.00 uur

SchoolTV vervolgt de interessante serie ‘Kunstlicht’ met vier nieuwe afleveringen. In elke aflevering komen steeds de volgende elementen aan bod: het kunstwerk (wat of wie zie je?); de kunstenaar; de cultuurhistorische context (tijd en publiek) en de kijker (wat vond/vindt men ervan). De serie is gemakkelijk inzetbaar voor klassikaal, groepsgewijs of individueel gebruik en kan goed als bronnenmateriaal dienen. De serie wordt gemaakt in samenwerking met de Citogroep.

Programma 13: Strips

Prentenboeken met begeleidende teksten en later de tekst verwerkt in tekeningen door middel van ballonnen leiden tot wat wij nu strips noemen. We volgen Hanco Kolk en Peter de Wit. Hoe gaan ze te werk

Programma 14: Voor de vorm

Alles heeft een vorm; alles is vormgegeven. Deze aflevering gaat over het design van auto’s.  Drie derdejaars studenten van de Design Academy werken aan het ontwerp voor een wedstrijd van een automerk: een sportauto met de futuristische lijn van de 21e eeuw.

Programma 15: Cabaret

Hoe komt een voorstelling tot stand? Klaas van der Eerden, Zusjes Voogd en Roue Verveer vertellen hierover.

Programma 16: Fotografie

In deze aflevering maken we duidelijk dat een portretfoto meer is dan een natuurgetrouwe weergave. We volgen onder meer Celine van Balen. 

Elk programma duurt 15 minuten.

Attentie! De programma’s worden achter elkaar uitgezonden op donderdag 27 november 2003 om 10.45 uur. Duur: 60 minuten.

Doe mee aan de fotowedstrijd!

Schooltv (redacties Kunstlicht en Neon) en CultOnline organiseren een aantrekkelijke fotowedstrijd voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Check de sites: www.schooltv.nl/kunstlicht of www.cultonline.nl

Internet

De actualiteit van de programma's en het begeleidend materiaal wordt versterkt door informatie via Internet. Kunstlicht heeft een eigen site. Het adres is: www.schooltv.nl/kunstlicht  Op deze pagina's kunnen leerlingen en leerkrachten aanvullend materiaal bij de serie vinden en zijn links gelegd naar sites van culturele instellingen en musea

Docentenhandleiding

Het begeleidend materiaal bestaat uit een docentenhandleiding. In de handleiding vormen vooral de domeinen kennis van kunst en cultuur, praktische activiteiten en reflectie belangrijke uitgangspunten. Bij iedere aflevering treft u een programmabeschrijving, kijkvragen en achtergrondinformatie aan. Veelsoortige vragen en opdrachten zijn op afzonderlijke pagina's afgedrukt en makkelijk te kopiëren. De programma’s en werkbladen bieden mogelijkheden tot een gevarieerde aanpak in tijd en diepgang variërend van 2 studielasturen  tot 7 studielasturen. Ook de antwoordsuggesties treft u in de handleiding aan.

De prijs bedraagt € 12,75 en het artikelnummer is 1307.

De handleiding kunt u bestellen, bel: 0900-1344 (20 ct/min) of bestel via internet: www.schooltv.nl/bestellen

Nieuwe bronnenboekjes Museum het Rembrandthuis Het Rembrandthuis heeft sinds kort geheel vernieuwde bronnenboekjes. Leerlingen (14-18 jaar) vinden hierin een schat aan gegevens over Rembrandt, zijn kunst en het leven in de 17de eeuw. Bronnenboekje 1 bevat schriftelijke bronnen uit Rembrandts tijd over zijn leven en werk. In bronnenboekje 2 staan dergelijke bronnen over de opleiding tot schilder. De documenten en begeleidende teksten geven een goed beeld van Rembrandts tijd. De bronnenboekjes kunnen via een bestelformulier op de website (http://www.rembrandthuis.nl) gratis worden aangevraagd door leerlingen en docenten. Voor andere geïnteresseerden zijn ze te koop in de museumwinkel voor € 3,95.

De boekjes kunnen worden gebruikt ter voorbereiding van een museumbezoek, een bezoek aan het Rembrandt Informatie Centrum (in het museum) maar ze geven ook inspirerend materiaal voor een werkstuk of lesideeën voor de docent. De boekjes zijn gerealiseerd door de Afdeling Educatie van Museum het Rembrandthuis met steun van het Ministerie van OC&W, dat het Rembrandthuis een subsidie voor educatieve doeleinden ter beschikking stelde.

 

Harry  11-10-2003 11:06:36