Nieuwsbrief Community CKV-1/September 1-2002

Even voorstellen:

Community managers en Onderhoud vaklokaal CKV-1:Harry Baggen en Kees Zonneveld. Harry Baggen (docent beeldende vorming en ckv 1/2/3 aan SG Groenewald te Stein) en Kees Zonneveld (docent muziek en ckv 1/2/3 aan Christelijke Scholengemeenschap te Buitenveldert. Amsterdam)

Geduld: Community-leden zullen even geduld moeten hebben, voordat alles van de community-site of van het vaklokaal geheel naar tevredenheid werkt! 

In het vaklokaal CKV-1 van de Digischool vindt u aanvullend lesmateriaal voor de thema's Liefde/Onmogelijke liefde, Rebellie, Experiment en het thema van de methode Palet: West-Oost. Enkele onderdelen van het Algemeen Deel van Palet CKV-1 worden verder uitgewerkt.

Drama in de klas: in het kader van thema Liefde/Onmogelijke liefde heeft u via het vaklokaal de beschikking over een 10-tal korte dialogen uit bekende toneelstukken. Eenvoudig voorlezen door 2 leerlingen is mogelijk, maar ook wat meer toneelspel behoort tot de mogelijkheden. Voorbeeld:

Verliefd worden: Fragment  "Still Life" Noel Coward
Medewerking verzocht!

Het Expertise Centrum Kunsteducatie in Den Haag en Leiden organiseert behalve de omscholing tot bevoegd docent CKV1 / kunstcoördinator ook nascholings- bijeenkomsten. Wij zoeken voor de studiedag 'CKV1 in de praktijk' docenten die over een geslaagd voorbeeld uit hun praktijk in CKV1 een werkgroep willen verzorgen. De studiedag vindt plaats op vrijdag 22 november. Doel van de dag is nader in te gaan op het leren van leerlingen en docenten. Hoe pakt de docent het aan om de leerlingen te laten leren bij CKV1? Het ECK vindt de verbinding tussen praktische activiteiten en 'leren beschouwen' belangrijk. Wie haar of zijn geslaagd voorbeeld uit de CKV1-praktijk in een werkgroep wil toelichten kan contact opnemen met Henriette Coppens Expertise Centrum Kunsteducatie (ECK) Postbus 9555 2300 RB Leiden tel. 071-5273487 coppens@iclon.leidenuniv.nl

Kunstlicht   Programma’s 9 t/m 12

Ook dit najaar zendt Teleac/NOT  weer een nieuwe serie bronnenprogramma's voor het vak CKV1 uit. In deze derde reeks komen onderwerpen aan de orde die aansluiten bij de thematische benadering zoals die ook in de methodes aan bod komen. Ieder programma behandelt vanuit een discipline een cultureel en/of kunstzinnig onderwerp en belicht daarvan ook de historische achtergrond. Elk programma duurt 15 minuten. De serie heeft een informatief en opiniërend karakter: we geven niet alleen kennis over kunst, maar bieden tegelijkertijd informatie aan die tot discussie of zelfreflectie moet leiden. De programma's zijn documentair van karakter. In elk programma komen steeds de volgende elementen aan bod: het kunstwerk (wat of wie zie je?); de kunstenaar; de cultuurhistorische context (tijd en publiek) en de kijker (wat vond/vindt men ervan). De serie is gemakkelijk inzetbaar voor klassikaal, groepsgewijs of individueel gebruik en kan goed als bronnenmateriaal dienen.

Uitzenddata

Programma 9 In de huid van een ander            12 november 11.00 uur
Programma 10 In de mode        19 november 11.00 uur
Programma 11 Zoeken naar woorden            26 november 11.00 uur
Programma 12 Geďmproviseerde muziek          3 december 11.00 uur

De programma’s worden achter elkaar uitgezonden op donderdag 5 december om 10.40 uur. Schooltelevisie zendt uit via Nederland 3.

Programma 9: In de huid van een ander

Een acteur speelt een rol. Om die geloofwaardig te maken moet hij in het karakter van iemand anders kruipen. Hoe doe je dat? Speel je een personage of word je een personage? In dit programma volgen we de acteurs Fedja van Huet en Elsie de Brauw.  Zij repeteren voor het stuk De Bacchanten. In oude Griekse tragedies, zoals in De Bacchanten van Euripides, speelde vroeger een acteur zelfs alle rollen. Om dat acceptabel te maken droeg hij maskers.

Programma 10: In de mode

Hoe wij gekleed gaan is voor de meeste mensen heel belangrijk. Niet omdat kleren ons moeten beschermen tegen het weer, maar vooral omdat kleren uitdrukken wie je bent, bij welke groep je wilt horen. Toch is niet alles draagbaar en niet alles te koop. We volgen de internationaal doorgebroken modeontwerper Aiko Dinkla .Lang niet alle modeontwerpers maken kunst of Haute Couture. Aan het woord hierover ontwerpers van het merk G-sus.

Programma 11: Zoeken naar woorden

Wat beweegt iemand om te schrijven en hoe ga je dan te werk? In dit programma volgen we Janneke Jonkman, Mustafa Stitou en Hagar Peeters; drie jonge auteurs. Janneke Jonkman schreef het boek:  Soms mis je me nooit. Zij is ook lid van het literaire tijdschrift Nymph. Mustafa Stitou is dichter. Voor een deel is hij geďnspireerd door de Vijftigers. Hagar Peeters schrijft ook gedichten. Muziek is voor haar een belangrijke inspiratiebron.

Programma 12: Geďmproviseerde muziek

Muziek is ons overgeleverd via papier. Muziek had voor de Renaissance vooral een functie binnen de godsdienst. Men speelde binnen bepaalde muziekschema’s en improviseerde daarbij uit herinnering of gevoel. We volgen de musici van: Ensemble zonder afspraak vooraf en de gitariste Corrie van Binsbergen. Is improviseren gewoon doen wat je voor de voeten komt of zijn er misschien toch afspraken vooraf?

Internet

De actualiteit van de programma's en het begeleidend materiaal wordt versterkt door informatie via Internet. Kunstlicht heeft een eigen site. Het adres is: www.schooltv.nl/kunstlicht . Op deze pagina's kunnen leerlingen en leerkrachten aanvullend materiaal bij de serie vinden en zijn links gelegd naar sites van culturele instellingen en musea

Begeleidend materiaal

Het begeleidend materiaal bestaat uit een docentenhandleiding. In de handleiding vormen vooral de domeinen kennis van kunst en cultuur, praktische activiteiten en reflectie belangrijke uitgangspunten. Bij iedere aflevering treft u een programmabeschrijving, kijkvragen en achtergrondinformatie aan. Veelsoortige vragen en opdrachten zijn op afzonderlijke pagina's afgedrukt en makkelijk te kopiëren. De programma’s en werkbladen bieden mogelijkheden tot een gevarieerde aanpak in tijd en diepgang variërend van 2 studielasturen  tot 7 studielasturen. Ook de antwoordsuggesties treft u in de handleiding aan.

De handleiding is te bestellen via internet www.teleacnot.nl of telefonisch via 0900-1344

Meer informatie

Voor meer informatie of suggesties kunt u contact opnemen met Geerle van der Wijk

Teleac/NOT Postbus 1070 1200 BB Hilversum 035-6293275 of geerle.vd.wijk@teleacnot.nl

Kunstlicht programma’s 5 t/m 8 wordt herhaald.

Schooltelevisie herhaalt de programma’s 5 t/m 8 uit de Kunstlicht reeks dit najaar.

Programma vijf  gaat in op opera. Opera is muziek, theater, maar ook een show van kostuums, decor en licht. Hoe al deze elementen op elkaar worden afgestemd laten we zien aan de hand van de opera Beatrice en Benedict van de Franse componist Berlioz. In deel 6 staat film centraal. Via een aantal historische fragmenten volgen we de ontwikkeling van de Hollywoodtraditie. We nemen een kijkje op het International Film Festival Rotterdam waar elk jaar de ‘andere’ cinema getoond wordt. In de zevende aflevering gaan we in op de relatie tussen kunst en computers. Wat zijn de mogelijkheden van de computer? Is the sky the limit? Wat is de rol van de kunstenaar zelf en wat is de rol van de computergebruiker? We volgen onder andere muzikant en nieuwe-media kunstenaar Eboman. In programma 8 gaan we in op ons stedelijk landschap. Wie bepaalt er eigenlijk hoe wij in Nederland wonen, het rijk, de provincie of de gemeente? De architecten Carel Weber, Liesbeth van der Pol en Bart Reuser geven aan de hand van voorbeelden hun visie.

Uitzenddata

Programma 5 Opera: veel gedoe over niks?    1 oktober 11.00 uur
Programma 6 Film: entertainment of statement?   8 oktober 11.00 uur
Programma 7 Computers en kunst       29 oktober 11.00 uur
Programma 8 Het stedelijk landschap      5 november 11.00

Schooltelevisie zendt uit via Nederland 3

De handleiding is te bestellen via internet www.teleacnot.nl of telefonisch via 0900-1344

Voor Palet gebruikers de volgende tips:

Op a.s. zondag 15 september wordt in het programma Close-Up op Nederland 1 van 19.02 tot 20.00 uur aandacht geschonken aan de Spaanse architect Antoni Gaudí. De aflevering van Close-up wordt herhaalt op zaterdag 21 september rond 12.00 uur op Nederland 1.

Aan Antoni Gaudí wordt in opdracht 23 en 24  van het themakatern De Droom aandacht geschonken.  

Op zaterdag 21 september wordt in het programma Het Klokhuis op Nederland 3 van 18.30 tot 18.50 uur aandacht geschonken aan Circle PercussionTwee Hollandse percussiegroepen combineren de slagwerkculturen van Japan en Afrika. Het Klokhuis laat de verschillen in trommels en manieren van spelen horen.

Circle Percussion werkte samen met Jiri Kylian in de voorstelling Kaguyahime. Aan dit dansstuk wordt op blz. 20 en in opdracht 15 van het themakatern De Droom aandacht geschonken

Vaklokaal en community CKV-2 van start.

Ook bij de nieuwe community CKV-2 is het binnenkort (nu dus nog niet) mogelijk lid te worden: een nieuwsbrief CKV-2 ontvangt u dan ook maandelijks. Het vaklokaal ckv-2 is al ingericht met teksten, muziek (MP-3) afbeeldingen en video-fragmenten van alle 6 de onderwerpen. Er zijn bronteksten en opdrachten voor de leerling te vinden.

Harry/Kees  14-09-2002 12:33:47