Het schoolexamen CKV/CKV-1: een geval apart?
Ik heb een vraag over het ckv1 schoolexamen. Bij ons op school hebben leerlingen nogal moeite om opdrachten op tijd in te leveren. Ze mogen pas schoolexamen doen als ze alles hebben ingeleverd. Het schoolexamen is op drie dagen en daarna moet het klaar zijn. Nu heb ik nog drie leerlingen die er niet waren op de laatste dag van het schoolexamen en die eigenlijk op een ander moment moesten maar toen hun opdrachten niet in orde hadden. Ik vind eigenlijk dat ze nu geen schoolexamen meer kunnen doen, maar wettelijk is het zo dat ze eindeloos door mogen gaan totdat CKV1 voldoende is. Hoe gaan andere scholen daar mee om. Of klopt die wettelijke regeling niet? Van de drie waren er twee ziek en 1 was het vergeten.

Ik ben heel benieuwd naar reacties, groet Monique van Heumen (7 februari 2005)
 

Hierbij reacties uit de community CKV/CKV-1:

(Meer reacties blijven welkom; vooral pta's in WORD hebben onze voorkeur!)

De wettelijke regeling is dat de leerlingen CKV1 'naar behoren' moeten hebben afgesloten om te kunnen slagen voor hun eindexamen. Elke school moet in een PTA deze regeling uitwerken. Jouw school heeft kennelijk besloten de afsluiting van CKV1 tijdens het schoolexamen te regelen. Daar is niets mis mee, een leerling kan dan CKV1 'herkansen' als het niet naar behoren is afgesloten. Maar jouw school heeft ook besloten voor leerlingen CKV1 een uitzondering te maken. Ze hoeven geen herkansing aan te vragen, maar mogen zoveel herkansen als ze willen. Dat is dus schoolbeleid en je zal de zaak moeten aankaarten op je school.
Ik raad je aan om eerst de schoolregeling voor CKV1 goed te lezen en dan een voor jou bruikbaar alternatief te formuleren.
Het probleem voor CKV1 zit hem in dat verplichte 'naar behoren' afsluiten. Elke school heeft er moeite mee leerlingen te laten zakken op 1 vakje (zoals het gezien wordt). Het zou nuttig zijn een overleg te plegen met docenten CKV1 over die regeling. Als CKV1 een 'gewoon' schoolvak wordt met een schoolexamen, kan een leerling een cijfer krijgen dat ook onvoldoende kan zijn. Dat heeft ook zijn consequenties, maar van die druk om de leerling toch een 'naar behoren' te geven ben je wel af.
 
Vriendelijke groet, Henriette Coppens 
 Ik werk op het Wellantcollege vestiging Alphen aan den Rijn, VMBO-groen en verzorg daar voor klas 3 het vak CKV1.
 
Aan het begin van het schooljaar krijgen de leerlingen een overzicht van door hun uit te voeren opdrachten; voor een groot deel is groepswerk mogelijk, maar niet verplicht. De afgelopen jaren stond dit vak een jaar lang 1 uur per week op het rooster. De opdrachten bestonden uit een flink aantal opdrachten voor een cijfer en uit handelingsopdrachten. Om over te gaan naar klas 3 moeten handelingsopdrachten voldoende uitgevoerd zijn; om schriftelijk examen te mogen doen moet de leerling voldoende staan voor CKV (maar ook voor Maatschappijleer en Gymnastiek). Om alles uiteindelijk op tijd binnen te krijgen, gaf een hoop getob en gebedel. Vooral in de laatste week gaf dit een groep leerlingen nog extra werk. Een deel redde het niet, maar dat was dan ook doorgaans het geval met veel andere vakken - voortijdige afhakers. Mijn ervaring in de afgelopen 4 jaar is dat leerlingen die 'moeite' hebben met CKV, doorgaans ook bij andere vakken met het inleveren van opdrachten vastlopen.
 
Dit jaar wordt CKV1 en Maatschappijleer 1 lesuur per week gegeven d.m.v. een wisselrooster. Het aantal opdrachten voor mijn vak is dan ook flink teruggebracht. van de oude lijst heb ik de meest geschikte, de krenten, uitgekozen. We hebben 6 3e klassen, 3 basisberoeps- (LWOO) en 3 kaderberoepsklassen. In de bijlage tref je het programma aan. 3ABC is KB en 3DEF is BB. Het programma is voor beide niveaus identiek. Werk- en inlevermentaliteit heeft plm. niets met niveau te maken, soms zelfs omgekeerd!
Eén opdracht, het fotoproject, heeft met alle groepen als een gemeenschappelijk 'CUMA'-project en in de vorm van een prestatie gedraaid. Het wisselrooster is wel eens voor leerlingen verwarrend, maar ook voor hen, mijn collega Teunissen en mij prettiger en afwisselender. Zo nodig zijn altijd in die uren computers beschikbaar.
 
Het aantal handelingsopdrachten voor CKV is uiteindelijk teruggebracht tot één, maar wel met een ruime adder onder het gras: het inleveren van het Kunstdossier. Ook nu heeft een aantal leerlingen achterstand, doorgaans parallel met andere vakken. Tot zover mijn eerste reactie. Kunnen jullie er wat mee?
 
Met collegiale groet, Bert van Dam.

In de bijlage tref je het programma aan

Situatieschets: Tweede Fase havo/vwo omvat de leerjaren4-5 (en 6) in één doorlopend (school)examentraject. Leerlingen krijgen overgangsadviezen, waarbij de resultaten steeds tegen de officiele slaag-zakregeling gehouden worden. Er zijn binnen de TF twee 'soorten' NBU: de opdrachten bij de diverse vakken (b.v HD) en de examenuitslag NBU (bv. bij CKV1). Niet-NBU betekent in ieder geval geen diploma, want er is een onderdeel niet afgesloten. Niet-NBU bij het HD van een bepaald vak betekent geen deelname aan het CE, Niet-NBU voor CKV1 betekent m.i. wel deelname aan het CE, maar geen diploma. Tijdstip waarop CKV1 afgesloten moet zijn ligt zeer laat, volgens mij vlak voor de vaststelling of de kandidaat wel / niet geslaagd is.
Op onze school is een aparte regeling gemaakt rond het wel/niet-NBU zijn van vakonderdelen en vakken. Niet-NBU moet voor een bepaalde datum NBU zijn, anders wordt de leerling niet toegelaten in het volgende leerjaar. Dit geldt ook voor CKV1. Onze regeling is opgezet om de leerling (die toch met diploma van school wil) een redelijk kader te bieden, waarbinnen hij/zij aan alle exameneisen kan voldoen met voldoende tijd om zaken te herkansen. Iemand die willens en wetens de zaak saboteert kan dat altijd via de rechter de schoolse NBU-regeling laten toetsen. In geval van ziekte wordt individueel gekeken, op welk tijdstip het SE (geldt voor alle vakken) kan worden afgesloten, in ieder geval voor de SE-resultaten moeten worden vastgesteld en het CE begint.
Het wettelijk kader is best duidelijk omtrent NBU is het HD van verschillende vakken; het wettelijk kader omtrent het NBU bij CKV1 laat de leerling veel speelruimte en de school moet maar zien.
Een advies wat wij gekregen hebben is, om met het NBU rondom CKV1, zeer zorgvuldig om te gaan.
Leerlingen die mij persoonlijk vragen wat er gebeurt als CKV1 niet of Niet-NBU is afgesloten, krijgen als antwoord: "Je kunt alle examens doen, maar je krijgt gewoon geen diploma. Zo simpel is dat. Aan jou de keus." Dit is misschien niet helemaal juist, maar 99,9% zorgt ervoor alles NBU te hebben, op tijd of via een herkansing.

Frank Quaedvlieg [qua@commanderijcollege.nl]

Wij hebben op onze school dezelfde problemen.
We hadden een regeling dat als alle handelingsdelen niet af waren leerlingen geen herkansing konden opnemen.je begrijpt dat er toen wel op tijd werd ingeleverd.
Maar deze regeling is vervallen.
Nu hebben we deadlines gesteld en nakommiddagen. Eerst deden we zelf de controle op deze middagen, nu gaan we experimenteren met dat leerlingen (in rul voor) deze middagen gaan voorzitten.
Voor het deel van de theorie gaan we nu ook experimenteren met 'als het niet af is doe je een toets over de theorie', ook op de nakommiddag.
Ik ben ook erg benieuwd naar hoe het op andere scholen is geregeld.


Ingeborg Abrahamse

Als een leerling een kunstdossier heeft aangelegd, reflecteert hij daarop. Dat is het schoolexamen. In de vorm is de school en/of de leerling vrij. Blijkbaar heeft de school van Monique ervoor gekozen om op een drietal dagen afsluitingsmogelijkheden te geven. In je begeleiding heb je de leerling ervoor laten zorgen dat hij met een voldoende kunstdossier op komt draven. De afsluiting zie ik niet als een examen in de zin van dat er ook iets fout kan gaan. De leerling is wijzer geworden en doet daarvan kond. Een mooie afsluiting. Als dan een klein percentage (3 van de …) niet de geplaveide weg aflegt, zou ik dat individueel afwerken. Het is zonde om een woud van regels te gaan creëren, waarmee je dan iedereen weer verder insnoert. Met ‘nog geen voldoende’ voor ckv 1 mag je trouwens inmiddels wel examen doen. Je krijgt alleen je diploma pas als je ook ckv 1 met een voldoende hebt afgesloten. Overigens ben ik erg benieuwd naar je schoolexamen. Zoals Monique het opschrijft, lijkt het een toets. Ik hoop dat ik je verkeerd interpreteer, anders moet je toch de eindtermen er nog eens bijpakken.
 

Vriendelijke groeten, Michel Pijpers St.-Odulphuslyceum Noordhoekring 99  ckv1@home.nl

Bezoek ook onze ckv 1-site: ckv 1 op het odulphus

Het vorige schooljaar hebben we een dergelijke zaak ook aan de hand gehad.  Een Havo leerling had de noodzakelijke 6 ca's niet op tijd binnen, mocht daarom het vak niet afsluiten. De vader van de leerling heeft en advocaat in de hand genomen, die heeft vervolgens het PTA doorgenomen en constateerde dat het niet volledig is dichtgetimmerd. De schoolleiding heeft het PTA aangepast, maar het komt er gewoon nog op neer dat de lln. tot in eeuwigheid van dagen kan blijven herkansen. Een uiterst vervelende zaak. Wij geven voor het onderdeel "kennis van kunst en cultuur" cijfers. Uiteindelijk moet de leerling een 5,5 gemiddeld staan om het vak te mogen afsluiten. Ieder jaar( ook tav. bovenstaande leerling) wordt ik door de schoolleiding "bewerkt om de cijfers gunstig te beïnvloeden. Ik hoop dat de vernieuwde basisvorming een betere basis geeft om dergelijke vaak ongemotiveerde lln. een andere blik op het vak te geven als nu. Het is nu het vervelende tussendoortje in 4 havo en 5/6 vwo. Voor je eigen gemoedsrust weet je de oplossing, maar inhoudelijk is het de grootste onzin. Op dit moment ben ik betrokken bij de oprichting van een volledig nieuwe school waar kunst en cultuur volledig zijn geïntegreerd in het totale onderwijs aanbod.( www.vathorstcollege.nl ) Daar is samenhang en zijn we  hopelijk verlost van dergelijke afsluitings toestanden en schoolleidingen die geen stappen durven te nemen. Want ook voor hen blijft het een bijzaak, als puntje bij paaltje komt!
 

groet hans van diest.

Ik herken dit probleem, en bij ons op school, Stedelijk College Zoetermeer, loc. Van Doornenplantsoen, (VMBO)
hebben wij dit alsvolgt opgelost:
Leerlingen verdienen bij CKV een aantal studiepunten, (max 39.)
tussen de 39 en de 34 punten is een G op het rapport,
tussen de 33 en de 29 punten is een V op het rapport
en minder dan 29 punten is een onvoldoende.
Dit cijfer wordt bepaald bij afsluiting van CKV in het derde leerjaar.
Met extra taken kunnen de onvoldoendes in het eerste termijn van het vierde leerjaar worden weggewerkt,
(extra taken, brieven naar ouders, oproepen bij examencommissie etc indien het traject onderweg stagneert)
Als dit traject niet werkt dan volgt in december (vierde leerjaar) een aangetekende brief aan ouders waarin wordt medegedeeld dat
de leerling de toegang tot het centraal schriftelijk examen wordt geweigerd en dat de leerling dus slechts certificaten kan behalen.
Let wel op voorlichtingsavonden, in PTA reglementen wordt dit vooraf in het derde leerjaar al gemeld)
In de afgelopen drie jaar is het aantal subsersivelingen gedaald van 81 (op ca. 420 ckv leerlingen) via 25 (tweede jaar CKV) naar
nu 12 leerlingen die een onvoldoende halen op hun derdejaarsrapport.
Dit schooljaar hebben wij voor de eerste keer een leerling (4de klas) een aangetekende brief gestuurd waarin voor het eerste de toegang
formeel wordt geweigerd.
(Hierbij moet ik aantekenen dat deze leerling om andere redenen reeds bij LPA is aangemeld, en ook bij andere vakken zwaar onvoldoende staat)
groetend,

 

Yan de Boer
 
p.s. Echt zieke leerlingen breng ik zelfs een bloemetje in het ziekenhuis,
regeling =leerling mag wel deelnemen aan het examen , maar krijgt geen diploma totdat alle handelingsdelen in orde zijn. het is inderdaad een heel vervelende kant van dit vak. Schoolregel bij ons: Indien niet in orde:(en het zijn er veel!) Leerling wordt gebeld en gesommeerd op school te werken aan de HD's tot ze in orde zijn.

Kottil [kottil@zonnet.nl]

Het schoolexamen ckv1 bestaat uit het opbouwen van een dossier gedurende geruime tijd. (Op mijn school is dat minstens anderhalf jaar) Het afsluitend eindgesprek hoort slechts een formaliteit te zijn waarin de leerling de gelegenheid heeft te reflecteren op het proces, en te laten zien dat hij een persoonlijke groei in het culturele domein heeft doorgemaakt. De leraar die dan nog constateert dat zijn leerling werkelijk in het geheel niets heeft geleerd heeft zijn werk in de voorgaande tijd niet goed gedaan. Mijn leerlingen weten dat het eindgesprek hooguit het verschil kan uitmaken tussen goed of voldoende. Zitten zij helemaal met de mond vol tanden, dan moeten zij herkansen en daar hebben zij een hekel aan, want dat mag niet zo vaak op mijn school. Dus zij bereiden dat gesprek in de regel heel netjes voor volgens mijn aanwijzingen, en ik sleep hen er door als zij gewoon hun werk hebben gedaan in de afgelopen tijd. Uiteraard moet ik hen er soms op attenderen dat er nog werk is blijven liggen. Op dit moment moet ik achter een fors aantal leerlingen aanjagen die "nog een culturele activiteit moeten inleveren."
Ik vind het leuk werk, die eindgesprekken. Ik weet van te voren wat de leerling gaat halen, maar af en toe verrast er mij iemand met een flitsende presentatie, en dan scoort hij alsnog boven mijn verwachting.
 
Sommige leerlingen doen niet gewoon hun werk. Twee weken geleden betrapte ik een leerling op fraude: een verslag geknipt en geplakt van Internet. Ik heb hem verzocht een andere kunstmentor te zoeken. Uiteraard had ik een collega ingeseind dat hij een nieuwe leerling in zijn kunstmentorgroep kon verwachten. Want zo'n knuppel het bos insturen doe ik graag, er moet wel een boze wolf op hem wachten. Ik had de leerling niet medegedeeld tot wie hij zich kon wenden, enige eenzaamheid in deze leek mij pedagogisch verantwoord. Tot mijn verbazing vond de leerling een andere collega die hem wel wilde begeleiden. Dat was geen boze wolf en dat vond ik wat jammer..
 
Beste Monique, de wetgever heeft je opgezadeld met een schoolexamen ckv1 dat feitelijk niet onvoldoende kan worden gemaakt. De leerling kan dan immers geen centraal schriftelijk examen meer doen. De leerling heeft bij mijn weten de tijd tot een week voor aanvang van het schriftelijk de tijd om aan zijn verplichting te voldoen. Het is gemakkelijk om te constateren wanneer hij niet aan die verplichting heeft voldaan, je kunt lezen in het eindexamenprogramma waaraan zijn werk moet voldoen. Daar staan geen harde eisen in behoudens het aantal culturele activiteiten dat de leerling moet hebben ondernomen en de eis van één praktische opdracht. De mate waarin aan de andere eisen moet zijn voldaan is onderhevig aan interpretatie en aan de eisen die de school stelt. Het is verstandig om je af te vragen of je die interpretatie en die eisen voor een kantonrechter staande kunt houden. Om enige kans te hebben voor die kille beoordelaar is vereist een uiterst zorgvuldige vastlegging van het leerproces, met data en omschreven opdrachten, waarin opgenomen vooraf medegedeelde beoordelingscriteria plus een zorgvuldige registratie van alles wat die leerling heeft gedaan, met data en al. Bovendien moet je helder en duidelijk kunnen aangeven welke herkansingsmogelijkheden de leerling heeft gehad. Anders heb je geen poot om op te staan, en dan wint de vader van de leerling, die je voor de rechter heeft gesleept, en staat de school lelijk te kijk.
Zelfs wanneer je een kampioen archivering en registratie bent kan de leerling zich volgens mij beroepen op het feit dat andere scholen daar geheel anders mee omgaan.
Er is een school die dat proces is aangegaan en heeft gewonnen. Een aantal jaren geleden, het was een school in Den Helder. Naar aanleiding van dat proces is de uiterste deadline van het schoolexamen naar achteren geschoven door het ministerie. Ik zou zo'n proces niet aandurven, al doe ik mijn werk naar behoren. Ik weet van al mijn leerlingen welke culturele activiteit zij op welk moment hebben gedaan, wat voor praktische opdracht en ik heb dat nog vastgelegd ook. Ik weet echter over anderhalf jaar niet op welke dag zij ziek zijn geweest en welke les zij daardoor hebben gemist.
 
De leerling die zich 's morgens ziek heeft gemeld is natuurlijk altijd geëxcuseerd. Bij het centraal examen moet daar een briefje van de dokter bij, maar voor het schoolexamen is een briefje achteraf van moeder genoeg op mijn school. En moeders houden hun kind de hand boven de kop, daar zijn moeders voor. Zo doen andere vakken het, en daar houdt ckv1 zich ook aan.
 
En dan is er ook nog X. X heeft kanker, op zijn zeventiende, is daarvoor behandeld en heeft driekwart jaar van het leerproces gemist. X werkt hard aan het inhalen van zijn praktische opdracht, omdat ik vind dat hij dat niet mag laten schieten. X scheld ik die driekwart jaar lessen kwijt. Sleep mij maar voor de kantonrechter, ik houd staande dat X groei in het culturele heeft doorgemaakt en daarvoor een voldoende heeft verdiend.
 
X is niet verzonnen, maar namen van leerlingen dienen geanonimiseerd i.v.m. de privacywetgeving. Waar wij allemaal niet op moeten letten.
 
Maar het blijft een leuk vak, dat ckv1. Ik leer er veel van. Het meeste leer ik van mijn leerlingen. En dat is waar het om gaat: een goede school is een plek waar leraren leren. Leerlingen komen dan vanzelf,
 
 
Joep de Graaff
 
De dans van de krokodil: http://www.wxs.nl/~joepdeg
Bij ons op school zijn er natuurlijk ook leerlingen die "te laat" zijn. Het gaat om 4, 5 havo klassen en 3, 6 vwo klassen.
Van de directie mogen we niet zeggen dat er geen examen gedaan mag worden als CKV1 niet in orde is. Wel is het zo dat een leerling een herkansing mist als hij niet op tijd is met zijn dossier. Dit is de enige sanctie die we hebben. Verder moeten we net zolang zeuren bij leerlingen tot het in orde is.
Uiterste maatregel: Als een leerling CKV 1 niet in orde heeft bij het eindexamen, wordt het diploma pas uitgereikt als dit wel het geval is.
Op het Vwo komt dit zeuren nauwelijks voor. Op de Havo wil het nog wel eens een keer lang duren, maar tot nu toe is het al zo'n 5 jaar goed gegaan. Wij zijn wel steeds bezig het inlever gedrag (vooral op de havo) aan te passen, maar we hebben de juiste methode nog niet gevonden.
 
met vriendelijke groet,
Fieke Hordijk.
Erasmuscollege, Zoetermeer.
 
10-02-2005 last update