Scapino Ballet Rotterdam

Scapino Ballet Rotterdam is het moderne, eigentijdse stadsdansgezelschap van Rotterdam en, naast vaste bespeler van de Rotterdamse Schouwburg, het oudste reisgezelschap van Nederland. Scapino geeft gemiddeld honderd voorstellingen per jaar. Scapino is opgericht in 1945 door mevrouw Hans Snoek, die de danskunst bij de jeugd wilde introduceren. Het gezelschap heeft zich ontwikkeld tot een van de internationale trendsetters in de dans, eerst onder de artistieke leiding van Armando Navarro, later opgevolgd door Nils Christe.

Choreograaf Ed Wubbe, sinds 1992 artistiek directeur van het gezelschap, creëerde het meeste werk van het huidige repertoire. Onder zijn leiding heeft het gezelschap sinds 1993 een geheel nieuw repertoire opgebouwd. Sinds september 2001 is Nanine Linning huischoreograaf bij Scapino Ballet Rotterdam. Om kennis te maken met ballet, kun je het beste starten met een uitvoering van Scapino!

Het concept van Twools blijkt een succesformule: aaneengeschakelde, non-stop dans van verschillende choreografen, zonder changementen en pauzes, in een swingend, opwindend avondvullend programma. 

Bedacht en geregisseerd door artistiek leider Ed Wubbe kwam Scapino in 1999 met de eerste editie van dit dansspektakel. Dankzij het aansprekende concept – afwisselend, prikkelend, serieus, humoristisch en altijd verrassend – wisten de TWOOLS’en zich in korte tijd op de danskalender te plaatsen.

TWOOLS wordt in een hoog tempo gemaakt én gepresenteerd. Verschillende choreografen van binnen en buiten het gezelschap maken korte choreografieën die worden afgewisseld door snelle decorwisselingen en aan elkaar geknoopt door Ed Wubbe. TWOOLS biedt een 75 minuten durende non-stop danservaring. Pinguins, breakdance, Schotse rokken en een diner-dansant waren de rode draden in de vorige TWOOLS voorstellingen. Alles kan in TWOOLS.
  • De Canadees André Gingras heeft in de drie jaar dat hij als choreograaf werkt lovende kritieken gekregen voor zijn dansstukken ‘CYP17’ en ‘The Sweet Flesh Room’ die te zien waren op het CaDance Festival in Den Haag.
  • Ruby Edelman, afkomstig uit Israël, werkt sinds 1997 als choreograaf in Nederland en leverde al een succesvolle bijdrage aan TWOOLS 3.
  • Annabelle Lopez Ochoa is, behalve danseres bij Scapino, een steeds vaker gevraagd choreografe. Volgend seizoen maakt zij werken voor o.a. Scapino en Het Nationale Ballet. 
  • Ederson Rodrigues Xavier danst en choreografeert bij Scapino en maakt volgend seizoen zijn vierde dansstuk voor het gezelschap.
  • Nanine Linning maakte in korte tijd bij Scapino drie dynamische groepsstukken waarmee zij de rol van huischoreograaf met verve vervult.
  • Van artistiek leider Ed Wubbe kan gezegd worden dat hij één van de meest veelzijdige (inter-)nationale choreografen is.

  video fragment Gel Gün (Twools 5)

  video fragment Close Watch (Twools 5)

Scapino Ballet - Twools 5
Choreografieën van Ed Wubbe, Nanine Linning, André Gingras

Recensie uit: Haagsche Courant, 30/05/03 Door Roos van Put

Rotterdam - Vaart, energiek, vrolijk en pretentieloos. Het zijn de vier kernwoorden die 'Twools 5' typeren. Het concept Twools, negentig minuten non-stop dans met een opeenvolging van korte stukken van verschillende choreografen, enkele jaren geleden bedacht door artistiek leider Ed Wubbe van Scapino Ballet, is telkens verrassend. Nu weer.

Niet eens omdat een nieuwe - intellectuele - invalshoek of het gedurfde disciplineoverschrijdende experiment een plek krijgt - dat gebeurt de laatste tijd toch al te veel - maar vooral omdat de totale sfeer associaties oproept met een wervelende achtbaan. Je vliegt van het ene hoogtepunt via een zwierige zwaai of via een moment van contemplatie dan wel van esthetisch visueel genot door naar de volgende climax. Het resultaat: een heerlijke avond met opgewekte gezichten en een blij feestelijke stemming na afloop.

In een wervelend tempo voeren de uiteenlopende choreografieën je mee via repetitieve, robuuste dans van het ensemble naar krachtige, vlijmscherpe duetten, vlug als kwikzilver tot een dierlijke mannensolo.

Het is een willekeurige greep uit de elf stukken. In 'Twools 5' wordt energiek fysieke dans - in 'Gel Gün' van Ed Wubbe, in 'Holdfast' van André Gingras en in 'Zip, Zap' en 'Zoef' van Annabelle Lopez Ochoa - opgevolgd of afgewisseld met mysterieuze momenten zoals in 'Yo-Yo 1' en 2 van Ederson Rodrigues Xavier. Kronkelende lijven, de dans - van vier mannen en één vrouw - is nu eens nerveus en onrustig van aard dan weer langzaam en traag. In het geheel is een spanningsboog aanwezig die zich beweegt van schokkerige naar vloeiende en strak gestrekte bewegingen.

Toch ontbreekt het licht intellectuele tintje niet in 'Twools 5', getuige 'No articificial Sweetener' van Nanine Linning. Daarin worden bizarre dichtregels (iets te) hard voorgedragen door één man, terwijl drie heren dansen (hoekig, gehaakte voeten, een horizontaal geplaatste romp met het verticaal gestrekte been waarna om de as wordt gedraaid). Noemenswaardig is ook de kwaliteit van de uiteenlopende choreografieën: ze zijn alle even sterk in compositie, sfeer en uitvoering.

Voeg bij alle genoemde elementen ook nog eens de afwisselend pulserende, lyrisch dramatische of uit onbestemd geluid bestaande muziek en de zinsbegoochelende beelden uit de wereld van geavanceerde computergames en de avond is compleet.

In de choreografie van Edelman wordt de dans live gefilmd door een cameraman die zich in een duet met een danseres bevindt: zij danst, hij filmt haar. De beelden - soms heel dicht op haar huid, dan weer van een korte of langere afstand - worden weer simultaan vertoond op een scherm dat voor op het toneel staat en in lange verticale banen open en dicht gaat.

De filmer én de danseres worden bovendien gefilmd vanuit een verrassende hoek door een derde onzichtbare, hetgeen opnieuw een andere realiteit oplevert. Eenvoudig concept met een groots - drieledig - effect. 'Twools 5' is kortom, zinderend.

Vaklokaal CKV-1 digitale school

Samenstelling bronmateriaal uitsluitend en alleen ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum. Overnemen voor commerciele doeleinden verboden. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.
10/14/2003 last update