Edward Muybridge

In 1850 verliet Edward Muybridge Engeland om in Amerika zijn geluk te beproeven. Daar ontmoette hij Silas Selleck, die daguerreotypieŽn maakte en hem enthousiast wist te maken voor de fotografie. Van 1856 tot 1867 woonde Muybridge weer in Engeland, maar daarna keerde hij terug naar San Francisco, waar hij samen met Selleck een galerie opende. Met zijn opnamen van de Yosernite Valley, gemaakt met een grote platencamera, verwierf hij veel bekendheid. Er volgden opnamen van de westkust, een expeditie naar Alaska en een specialisatie in de industriefotografie. 

    

Beroemd werd Muybridge door zijn bewegingsstudies. De eerste dateert uit 1872 en was een poging een galopperend paard fotografisch vast te leggen. In 1877 breidde hij het experiment uit en plaatste hij twaalf camera's naast elkaar, om zo de beweging van het paard in alle fases te kunnen weergeven. Hiermee lukte het hem in 1878 het bewijs te leveren dat een paard tijdens de galop een moment alle vier de benen van de grond heeft. De boeken Animal Locomotion en The Human Figure in Motion verschenen nog tijdens zijn leven.

Achter elkaar geplakt en in een cilindervormige stroboscoop bekeken leverden foto's zo voor het eerst bewegende beelden op. Muybridge zelf projecteerde zijn foto's door dergelijke apparaten op een doek en was daarmee een pionier van de cinernatografie. 

       

The Human Figure in Motion Muybridge

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. De animaties op deze pagina zijn allemaal gemaakt door Michael Linder. (www.linder.com) Meer over Muybridge kun je vinden op www.muybridge.nl

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven


12/21/2007 update