Vladimir Nabokov

Lolita

 

Sue Lyon met beugel

Vladimir Nabokov schreef talloze gedichten en een groot aantal romans. Toch zou hij bij het grote publiek nooit zijn doorgedrongen zonder zijn wereldberoemde roman Lolita. Deze verfilmde en in talloze talen vertaalde roman bracht de schrijver wereldfaam. Terwijl zijn meeste boeken handelen over de dood en vergankelijkheid, heeft Lolita een sterk erotische lading.
Nabokov is geboren in 1899 in St. Petersburg (Rusland). Op zijn 16e publiceerde hij zijn eerste gedichten. Zijn vader was een liberaal politicus en daarom emigreerde het gezin Nabokov ten tijde van de Russische Revolutie (1917) naar Berlijn. Vladimir Nabokov schreef in deze periode gedichten en romans die vooral gelezen en geprezen werden door Russische emigranten. Hij werkte in die tijd onder het pseudoniem Vladimir Sirin. Zijn vader werd in 1922 in Berlijn vermoord door een fascist. Toen Hitler in 1937 de moordenaar van zijn vader vrijliet, zag Nabokov zich weer gedwongen te verhuizen.

Nabokov

 
Hij vertrok naar Parijs. Hier werkte hij onder andere aan de roman die hem later wereldberoemd zou maken. In 1939 schreef hij namelijk 'Volshebnik'. Dit boek mag worden beschouwd als de eerste versie van Lolita dat in 1955 verscheen in Amerika.

Nabokov was in 1940 verhuisd naar de Verenigde Staten. Hij gaf les aan de Wellesley College en Cornell University. Maar na het succes van het aanvankelijk verboden Lolita, stopte hij met lesgeven en stak hij al zijn tijd in het schrijven. Nabokov stierf in Lausanne (Zwitserland) op 2 juli 1977.

 

Lolita is een oppervlakkige, recalcitrante en

uitgekookte puber

 

Zelf beschouwde Nabokov Lolita (1955) als een  'liefdesaffaire met de Engelse taal' - een taal waarin de geboren Rus pas was gaan schrijven toen hij in 1940 naar de Verenigde Staten emigreerde. De roman is ook inhoudelijk een mooi voorbeeld van emigrantenliteratuur. Wanneer Humbert en Lolita (na de plotselinge dood van moeder Haze) ontsnapt zijn aan het burgermansleven aan de Amerikaanse Oostkust, doorkruisen ze als in een road novel het continent, dat zich voordoet als aaneenschakeling van motels, benzinestations, adembenemende landschappen en andere toeristische attracties. Het draait in de roman om de botsing tussen de gecultiveerde, enigszins decadente Europeaan Humbert en het even platte als energieke Amerika, waarvan de gomkauwende, ordinair pratende Lolita de belichaming is.

Lolita is een liefdesaffaire met de Engelse taal 

Humbert komt er langzaam achter, hoezeer zijn ideaalbeeld van de schone nimf afwijkt van de oppervlakkige, recalcitrante en uitgekookte puber die Lolita in werkelijkheid is. DŠt is het moment waarop je als lezer zowaar sympathie krijgt voor hem - iets wat onontbeerlijk is in het geval van een roman die behalve satire en prozagedicht ook een liefdesverhaal wil zijn. Lolita is bovendien een studie in melancholie en jaloezie, een verhaal van bedrog en dubbelbedrog, een thriller over paranoia en wraak.

Lolita
2000 - De Bezige Bij
ISBN 9023462289

Oorspronkelijke titel: Lolita (1955)

Lolita is het verhaal van de Europese intellectueel Humbert Humbert die op drift is geraakt in de Verenigde Staten. Hij is geobsedeerd door een verloren jeugliefde als hij de 12-jarige Dolores Haze ontmoet. Hij is vastbesloten deze reÔncarnatie van zijn jeugvriendinnetje zowel artistiek als lichamelijk te bezitten. Hij moet echter eerst van haar moeder af zien te komen, en zijn 'Lolita' werkt ook al niet even goed mee als in zijn talrijke fantasieŽn.
Het boek werd in eerste instantie zowel in Frankrijk als in Amerika verboden maar werd uiteindelijk een bestseller.

Lolita (Engelse Editie)
1998 - Penguin Books Ltd.
ISBN 0140264078

Oorspronkelijke titel: Lolita (1955)

Engelse uitgave van het hierboven beschreven boek

Lolita (Speelfim)
2001 - Warner Bros. Studios
Oorspronkelijke titel: Lolita (1962)

Speelfilm gebaseerd op het hierboven beschreven boek.
Regie: Stanley Kubrick
Met: James Mason, Shelley Winters, Sue Lyon & Gary Cockrell

 

 

 

 

Lolita (Speelfim)
2002
Oorspronkelijke titel: Lolita (1997)

Speelfilm gebaseerd op het hierboven beschreven boek.
Regie: Adrian Lyne
Met: Melanie Griffith, Jeremy Irons & Dominique Swain

 

A slideshow which shows the differences between the Lolita of Kubrick and the Lolita of Lyne

 

Vaklokaal CKV-1 digitale school

Samenstelling bronmateriaal uitsluitend en alleen ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum. 

 Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. 
04/19/2010 last update