Francesco Petrarca

Tijdens zijn leven gaf Petrarca de voorkeur aan latijn boven Italiaans, maar bij schreef zijn beroemdste werken, de liefdes- en leergedichten Canzoniere en Trionfi, in het Toscaans. Daarbij verfijnde hij zijn moedertaal door middel van latijn en legde samen met Dante en Boccaccio de basis voor een Italiaanse nationale taal. In zijn taalkundige en historische aantekeningen zijn talrijke persoonlijke reisindrukken te lezen - van mooie meisjes in Keulen tot opwindende bibliotheekbezoeken.

Bij Petrarca zien we voor het eerst  individuele observaties en waarnemingen. Volkomen nieuw bijvoorbeeld zijn zijn beschrijvingen van natuurervaringen, van het beklimmen van de Mont Ventoux of van de stilte in de Vaucluse - zo waren tot dan toe noch de natuur noch gevoelens verwoord. In deze tijd maakt ook in de schilderkunst de gouden achtergrond plaats voor door waarneming verkregen afbeeldingen.

Petrarca, Canzoniere sonnet nr.264, 1414, verlucht handschrift, München

Ook de dichtkunst van Petrarca wordt gekenmerkt door een eveneens daarvoor onbekende nadruk op subjectieve ervaring. Dit aspect duidt op moderne en romantische conflicten en maakt Petrarca tot de eerste modern voelende mens. In zijn beroemde gedichtenbundel Canzoniere, het dagboek van zijn liefde voor Laura, wijst hij in psychologische beschouwingen op de ontoereikendheid van de mens, op de tweespalt tussen ziel, oneindigheid en eenzaamheid en de samenhang tussen persoonlijke vrijheid en toenemende vereenzaming.

 

Animatievideo gemaakt door Esther van den Berg naar een tekst van Francesco Petrarca en Elvis Presley

(Vert. Petrarca, sonnet 250: Anna Livestro).

Francesco Petrarca, die in 1302 in Arezzo geboren werd, bracht alleen zijn eerste levensjaren door in Toscane. Na zes jaar brak hij zijn studie rechten in Bologna af en hij ontving de kerkelijke wijding in 1326 in Avignon, waar zijn familie sinds 1311 woonachtig was. Na een periode van onzekerheid koos hij voor een gedisciplineerd leven als humanistisch geleerde. Al snel kreeg hij de steun van de invloedrijke familie Colonna, die hem tot huiskapelaan en vast tafeigenoot benoemde. Door deze relatie kreeg hij tijdens zijn reizen naar de Nederlanden, Duitsland en Italië toegang tot belangrijke privé-bibliotheken.

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. Geraadpleegde literatuur oa: Kunst en architectuur: Toscane.Keulen 2001

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven


04/16/2010 update