Daniël Defoe  

Robinson Crusoë 

Robinson Crusoe is gebaseerd op de roman “The Life And Adventures Of Robinson Crusoe” van de Engelse schrijver Daniel Defoe. Defoe schreef dit boek in 1719, waarbij het boek ondertussen de status van klassieker heeft en tot een van de meest gelezen en verfilmde verhalen behoort. 
Samen met de schrijver Samuel Richardson wordt Defoe beschouwd als de grondlegger van de Engelse romans. Alhoewel het verhaal van Crusoe fictief is, schijnt het gedeeltelijk gebaseerd te zijn op de belevenissen van de Schotse zeeman Alexander Selkirk, die begin 18e eeuw ruim vier jaar lang op een onbewoond eiland heeft doorgebracht. In eerste instantie lukte het Defoe niet om een uitgever voor zijn boek te vinden.

Daniël Defoe: de 'uitvinder' van de avonturenroman

Het verhaal: (1719)

Na een duel moet R vluchten uit Schotland. Na zijn aanmonstering op een schip begint zijn avontuurlijk leven. Tijdens een storm wordt hij van boord geslingerd en hij moet zich, na aangespoeld te zijn op een onbewoond eiland, zien te redden zonder "hulp uit de beschaafde wereld". Hij schikt zich in zijn lot en beschrijft uitvoering, hoe hij in leven probeert te blijven. Hij vecht niet alleen tegen de natuur, maar nog veel meer speelt de eenzaamheid hem parten. Als hij een inboorling uit de handen van een stel kannibalen redt en deze hem gezelschap gaat houden, is zijn eenzaamheid voorbij. Hij noemt deze inboorling Vrijdag. Hoewel hij Vrijdag als een "wilde" blijft beschouwen, worden ze toch vrienden.

 

Het boek van Defoe werd ettelijke keren uitgegeven en in vele talen vertaald. Een succes dat men vooral toeschreef aan de levensechtheid en de hoogstaande moraal van het verhaal. Van groter belang is waarschijnlijk dat Defoe, als kind van zijn tijd, de Mens verheerlijkte. De 'naakte' mens, teruggeworpen op zijn natuurlijke gaven, triomferend over de natuur; een lofrede op de westerse mens, zeg maar de Engelse gentleman.

Er zijn in de loop van de tijd heel wat versies verschenen van dit verhaal:

Het leven en de wonderbare gevallen van Robinson Crusoe : alles door hem zelfs beschreven; nu uit het Engels vertaald en met Figuren benevens een nette Kaart zyner zwerving verrykt. - t'Amsterdam: By de Jansoons van Waesberge, 1735-1736. 

 

Het leven en de wonderlijke avonturen van Robinson Crusoe uit York, zeeman die achtentwintig jaar helemaal alleen op een onbewoond eiland voor de kust van Amerika woonde, bij de monding van de grote rivier de Orinoco, nadat hij aan land was gespoeld na een schipbreuk, waarbij de hele bemanning behalve hijzelf omkwam, met een verslag hoe hij tenslotte op merkwaardige wijze werd gered door piraten : geschreven door hemzelf / Daniel Defoe ; 

vert. [uit het Engels door] Cees Buddingh'. - Utrecht: Het Spectrum, 1980. Vert. van: The life and strange surprising adventures of Robinson Crusoe of York. - London : Taylor, 1719. - ISBN 90-274-9144-5 geb

38 films zijn er al gemaakt over de avonturen van Robinson Crusoe. Daarbij enkele twijfelachtige titels als The erotic adventures of Robinson Crusoe en Robinson Crusoe on Mars!!

Robinson Crusoe (Film 1996)

Het lijkt zo mooi te gaan worden. Jack en Anna ondernemen met hun kinderen een zeiltocht van Singapore naar Sidney. Ze hebben zich goed voorbereid. Hun jacht hebben ze gekocht van de aardige zeebonk. Maar eenmaal op het zilte schuim gaat het de familie niet echt voor de wind. Hun vriendelijke verkoper blijkt de aanvoerder te zijn van een stel piraten. Door zijn toedoen strandt de familie op een tropisch eiland. Daar sluiten ze vriendschap met een meisje dat er eenzaam is opgegroeid. Met haar hulp zullen ze wel overleven op het eiland, maar kunnen ze er veilig van af komen?

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven.


04/16/2010 update