An American in Paris

An American in Paris (1951) is, net als Singin’ in the Rain, één van de hoogtepunten van de Hollywood musical met de zingende en dansende Gene Kelly in de hoofdrol. De muziek zal bekend in de oren klinken en is afkomstig van de Amerikaanse componist George Gershwin

Jerry Mulligan (Gene Kelly) verlaat het leger na het einde van de tweede wereldoorlog en blijft in Parijs wonen alwaar hij een bestaan probeert op te bouwen als kunstenaar. Helaas verloopt het hem zoals zo vele schilders in Frankrijk, hij leidt een leven vol armoede. Deze stad is voor hem de ideale plaats om inspiratie op te doen. In zijn piepkleine flat gebruikt hij alle mogelijke ruimte. Veel bereidwillige kopers voor zijn werk komt hij nog niet tegen. Niet dat zijn werk niet goed is. Jerry is gewoon een beetje eigenzinnig. Hij heeft geen interesse in de mening van anderen. Als ze zijn werk goed vinden, dan maakt het zijn dag niet. Maar als ze het slecht vinden, dan is zijn hele dag wel verknald. En hij heeft liever een aangename dag. Vandaar zijn onverschillige houding.
Hij heeft  kennis aan een andere Amerikaan, Adam Cook. Cook was een waar wonderkind en kan pianospelen als geen ander, alleen wil zijn carrière ook niet van de grond komen. Als Mulligan op een dag zijn schilderijen op straat tentoonstelt maakt hij kennis met de mooi en rijke Milo Roberts. Zij ziet wel wat in zijn schilderijen en in de schilder zelf en nodigt hem uit. Ze stelt hem voor om zijn schilderijen te gaan verkopen en exposities te regelen. Mulligan gaat hier op in, maar ziet niet in dat Milo dit doet om zo verdere toenadering tot hem te zoeken.

Als ze samen een jazz-club bezoeken ziet Mulligan de schone Lise Bouvier, een jong en onschuldig meisje waar hij meteen verliefd op wordt. Zij ziet hem eerst niet staan maar Mulligan houdt vol en weet haar zelfs op haar werk “lastig” te vallen. Uiteindelijk weet hij haar toch te overreden en ze gaan samen uit. Wat Mulligan niet weet is dat Lise eigenlijk gaat met de beste vriend van Adam Cook: Henri Baurel, een bekende Franse zanger die Mulligan ook al heeft ontmoet. En wanneer Lise ook daadwerkelijk romantische gevoelens voor Mulligan begint te krijgen, wordt ze heen en weer geslingerd tussen hem en Henri Baurel. Want in de oorlog gaf Henri haar, een hulpeloos weesmeisje, onderdak met gevaar voor eigen leven. Als Henri haar dan ook ten huwelijk vraagt durft ze geen nee te zeggen. Maar dit plaatst haar dan ook in een moeilijk pakket, ze moet nu haar relatie met Jerry Mulligan beëindigen.

An American in Paris (1951) is, net als Singin’ in the Rain, één van de hoogtepunten van de Hollywood musical met de zingende en dansende Gene Kelly in de hoofdrol. De muziek zal bekend in de oren klinken en is afkomstig van de Amerikaanse componist George Gershwin en zijn broer Ira Gershwin. Als filmmuziek is vooral gebruik gemaakt van het gelijknamige concertstuk van Gershwin, dat hij al in 1928 had geschreven. Verder enkele songs die uit verschillende musicals van Gershwin komen, zoals I Got Rhythm en ’s Wonderful.

muziekfragment 1

muziekfragment 2

muziekfragment 3

muziekfragment 4

Variaties op het thema “An American In Paris”

Bekroond met 6 Oscars is “An American In Paris” (1951) van Vincente Minnelli uitgegroeid tot een klassieker.  Het danswonder Kelly, producent Arthur Freed en het muziekaal talent van George Gershwin vormt een uniek geheel. Nieuweling Leslie Caron toont dat ze kan swingen als geen ander. Ze kreeg de rol op het laatste nippertje toen Cyd Charisse zich door zwangerschap terugtrok. Het slot is een 17 minuten lang dansspektakel zoals je nog nooit hebt gezien. En wellicht nooit meer zult zien.

Alleen wordt het succes van deze film een jaar later overschaduwd door een nog groter en beter spektakel: “Singin’ In The Rain”. Als je de twee vergelijkt dan is “An American In Paris” toch het kleinere broertje.

Vaklokaal CKV-1 digitale school

Samenstelling bronmateriaal uitsluitend en alleen ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.
04/16/2010 last update