Aïda speelt zich af in het Egypte van de farao's, dat in strijd is met het buurland Nubia. Tijdens een expeditie op vijandelijk gebied neemt de Egyptische generaal Radames een groep vrouwen gevangen waaronder de beeldschone Aida. Radames weet dan nog niet dat Aida de dochter van de Nubiaanse koning is, maar is wel op slag onder de indruk van haar. Hij schenkt haar als slavin aan zijn verloofde, princes Amneris. Wat niet mag, gebeurt toch: Aida en Radames worden hopeloos verliefd op elkaar.
C Hiernaast zie je de scène uit de Broadway Musical "Aida"; waarin Aida en Radames verliefd op elkaar worden.

"Meest geniaal vormgegeven is  de nachtelijke scène waarin Aida en Radames elkaar buiten ontmoeten en onverwacht Aida's vader komt opdagen"                        - De Groene Amsterdammer, 10 juni 2000

 

Zonder het te beseffen roept Radames daarmee het noodlot over hun drieën af. Want het huwelijk van Ramades met de dochter van de farao is aangekondigd terwijl hij eigenlijk verliefd is op Aida. Amneris merkt dat haar aanstaande echtgenoot van een ander houdt. Op haar beurt raakt Aida in een innerlijke tweestrijd omdat zij de dochter van de koning van Nubia is en een verhouding met Radames gezien zal worden als verraad van haar volk.
muziekfragment uit de opera Aïda (nu mi pieta)

muziekfragment uit de opera Aïda (o patria mia)

Aida (Songs From The Musical) Elton John, Tim Rice

Het verhaal komt als eerste in de wereld door de Opera- componist Verdi, die het stuk uitvoerde ter gelegenheid van de opening van het Suez- Kanaal in 1870.

Verdi liet zich inspireren door het verhaal "La Fiancée du Nil"  van de 19de eewse Franse Egyptoloog Auguste Mariette. Hierin concentreerde Verdi zich voornamelijk op de innerlijke conflicten van de hoofdpersonen. Echter, tot de radicale nieuwe interpretatie van Hans Neuenfeld in Frankfurt in 1981, domineerde veel opzienbarende en spectaculaire producties waarbij het accent lag op massa scène.

Vooral de zogenaamde triomfscene is bekend. De trompetten die je daarin hoort heten Aïdatrompetten omdat ze speciaal voor deze opera werden bedacht. Ze hebben maar 1 ventiel, geen krommingen en zijn daarom zo'n 1,5 meter lang.

Na de uitvoering Aïda in 1871, hield Verdi het schrijven van opera's even voor gezien.
De oudere mensen riepen dat Aïda te modern was en teveel leek op Duitse opera's terwijl de jongere garde juist vond dat hij niet hip genoeg was.

 

Verdi: Aida (Opus Arte)

De onmogelijk liefde wordt gevormd door de onderlinge plichten en verantwoordelijkheden die hen van elkaar scheidt. Het feit dat Ramades een Egyptische legergeneraal is én  verloofd is met de dochter van de Farao vermoeilijkt de liefde. En als het al niet erger kon, wordt de liefde helemaal onmogelijk gemaakt door de bekendmaking dat Aida de dochter is van de Nubiaanse Koning , de aartsvijand van Egypte.

 

This is a clip of our high school performing Elton John's AIDA. This is another duet between Aida and I (Radames).

Aida: De musical

Door Elton John en Tim Rice is het verhaal rond Aida in een eigentijds jasje gestoken. Dit oorspronkelijke opera -verhaal wordt hier uitgevoerd als een musical, wat inhoudt dat de gesproken tekst in een zangvorm wordt verteld. Joop van den Ende heeft van de oorspronkelijke producent (Disney) de rechten verworven voor een Europese première in Nederland.

Robert Falls, regisseur van zowel de Amerikaanse als de Nederlandse versie, zegt over het succes van de musical: ,,De kracht van het verhaal is voor mij het liefdesverhaal tussen een man en een vrouw uit twee verschillende culturen. Het is een klassiek verhaal, zoals dat van Romeo en Julia, Tristan en Isolde en in 'The West Side Story' van Maria en Tony. Het is een schreeuw om tolerantie en liefde temidden van grote botsingen. Dat is een tijdloze kwaliteit.''

Het decor als onderdeel van het verhaal

Aida is geënsceneerd volgens het Amerikaanse voorbeeld, onder leiding van de Amerikaanse makers. Het toneelbeeld is strak en helder – geen plaatjes uit de toeristenfolder, maar geometrische vlakken in aardse kleuren, spannend licht en gestileerde kostuums, die een tijdloze indruk maken.

wall1.jpg (48095 bytes)      wall2.jpg (48723 bytes)

Tussen begin en eind passeren de meest exotische en kleurrijke toneelbeelden de revue. Zo zit Amneris parmantig opgekruld als een zeemeermin in een levensgrote schelp van paarlemoer. Het begin van de oorlog tussen Egypte en Ethiopië wordt inventief verbeeld door een behang van spinnen. Naarmate de angst voor de vijand toeneemt wordt steeds verder ingezoomd op de insecten, totdat een gigantische close-up van een zwart en harig exemplaar overblijft. Fobici zijn gewaarschuwd.

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1 uit het algemeen deel voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende.  Samenstelling door Stagaire Rob Schell, docentopleiding TeHaTex.

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven: het Nederlandse onderwijs is een kale kip en daar valt dus niets te plukken.


05/30/2007 last update