Johann Baptist Strauss, de zoon

  Die Fledermaus (Ouverture)

  Die Fledermaus (The Laughing Song) 

  Die Fledermaus (Slot)

  Perpetuum Mobile (Op 257)

  The beautiful Blue Danube (Op 314)

  Wals

  Morgen

  Standchen

  Verfuhrung

Of het jaloezie was of werkelijke angst voor de toekomst van zijn zoon is onduidelijk, maar zeker is dat vader Johann zijn zoons muzikale activiteiten zoveel mogelijk heeft geprobeerd te verhinderen. Geboren in 1825 verliet zoon Johann op zestienjarige leeftijd het gymnasium en werd door zijn vader in het bankwezen gestuurd. Ondertussen had Johann zich echter tijdens zijn vaders vaak voorkomende afwezigheid met zijn broer Josef in het pianospel bekwaamd. Briljant wisten de twee broers hun vaders walsen voor te dragen. Deze was er echter eerder woedend om dan blij of trots. Vader Johann wist ook niet dat zijn zoon bij een van de leden van zijn orkest het viooispel geleerd had. En toen hij de kleine Johann eens de elegante danspasjes al spelend voor de spiegel zag oefenen, nam hij hem het instrument af. Spoedig daarop verliet vader Johann zijn vrouw en kinderen. En Johann kon zich nu, hierin door zijn moeder gesteund, aan de muziekstudie wijden.

Toen hij vele jaren later de operetteschrijver Offenbach leerde kennen, bereikten Strauss' walsen een absoluut hoogtepunt. Zo schreef hij in 1867 de wals der walsen, 'An der Schönen Blauen Donau'. De oorspronkelijke versie voor groot koor en orkest was een opdracht voor het Weens mannenkoor, maar had weinig succes. Maar toen Johann de orkestversie dirigeerde op de Parijse wereldtentoonstelling in datzelfde jaar, begon haar zegetocht. Het absolute hoogtepunt was bereikt

Wiener Philharmoniker and Wiener Staatsopern ballet. Lorin Maazel, conductor. New year's concert 2005

 
Nieuwe reizen naar Duitsland en Frankrijk werden afgewisseld met het componeren van steeds meer werken die in druk verschenen en vooral door de premières van zijn enige opera 'Passman' in 1892. Veel geslaagder waren toch de operettes waaronder de 'Fledermaus' in 1874,'der Lustige Krieg' in 1881, 'Eine Nacht in Venedig' uit 1889, de 'Zigeunerbaron' in 1885 en tenslotte 'die Göttin der Vernunft' uit 1897. Druk bezig met het maken van een groot ballet stierf Johann op 3 juni 1899. En hoewel Eduard als dirigent nog successen bleef behalen, werd in dit laatste jaar voor de eeuwwisseling de laatste walsenkoning ten grave gedragen. Wenen rouwde weer massaal. En in hetzelfde jaar stelde Adolf Müller uit Johann Strauss' muziek de operette 'Wiener Blut' samen. Een nog immer populaire hommage aan Johann Strauss juniors onsterfelijke repertoire.

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-2 uit het profiel cultuur en maatschappij voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven

12/13/2007 update digischool