Popmuziek: Enkele hoogtepunten

Jaren ‘50 en ‘60

Toen de blanken: Bill Haley en vooral Elvis Presley met een ‘negerstem’ begon te zingen en Elvis daarbij ook nog zeer sexy met zijn onderlijf ging schudden was de kogel door de kerk. De popmuziek was geboren en we noemden haar: ‘Rock‘n’Roll. De aandacht van de jeugd was gewekt, de (blanke) ouders vonden het maar niks.

Rock around the clock Bill Haley

‘Popmuziek’ komt van 'popular music'. Popmuziek zou dus alle ‘populaire’ muziek kunnen zijn, maar hier is sprake van een taalkundige verwarring. Met ‘popmuziek’ bedoelt men  'rockmusic', de muziek die in de vijftiger jaren in Amerika is ontstaan uit de ‘Rhythm and Blues’. Popmuziek ontstond omdat de jeugd op zoek ging naar een eigen expressie - en identificatiemiddel. De 'zwarte' Rhythm and Blues’ sprak aan bij de jeugd! Handige producers sprongen hierop in door een aangepaste versie van populaire Rhythm and Blues muziek op de markt te brengen.. ‘Schuine’ teksten werden vaak wat netter gemaakt: 

‘Well you wear low dresses, the sun comes shinin' through

 I can't believe my eyes that all of this belongs to you’  

werd:

‘You wear those dresses, your hair done up so nice 

You look so warm but your heart is cold as ice’

Luister naar R&B en de R&R versie van: ‘Shake, Rattle and Roll’, een nummer dat door bijna elke groep in die tijd gespeeld (‘gecovered’) werd. In hoeverre verschillen de nummers eigenlijk? (Let wel, wat nu als R&B bekend staat, heeft weinig te maken met oorspronkelijke Rhythm and Blues. Een journalist koos, erg onhandig,  voor ‘R&B’ toen de soul een revival beleefde aan het eind van de 20ste eeuw).

  ‘Shake, Rattle and Roll’ R&B

  ‘Shake, Rattle and Roll’ R&R

De  Rock ‘n’n Roll is gebaseerd op een akkoordenschema van slechts  drie akkoorden (Precies als bij de blues, vandaar ook de naam: ‘bluesschema’). De muziek wordt uitgevoerd op gitaren en drums, eventueel aangevuld met saxofoon en/of piano. De vorm van de muziek is ook simpel: Coupletten en refreinen. Wezenlijk is een duidelijke 'beat' als basis.

Met Elvis Presley en Bill Haley begon niet alleen de popmuziek, ook een nieuwe manier van dansen was uitgevonden. Vanuit de heupen. Het verdriet om het heengaan van ‘Elvis the pelvis’ is bij de echte fans nooit overgegaan. Omdat muziek populair werd ontstond er ook een markt voor de muziek verkoop: de commercie. Al heel snel bleken niet meer de kwaliteit van de nummers centraal te staan, maar de oplagecijfers. De Rock and Roll raakt over het hoogtepunt heen, maar de handelaren hadden de smaak te pakken gekregen: Marktonderzoek moest helderheid geven hoe de muziekverkoop weer gestimuleerd kon worden. Een proces dat zich steeds weer zou herhalen. Een stijl ontstaat meestal in kleine groep. De commercie krijgt er lucht van en laat de muziek zodanig aanpassen dat meer mensen de stijl gaan ‘waarderen’. Niet alleen teksten werden ‘gekuist’, ook veel scherpe kantjes werden uit de muziek gehaald. Er ontstaan zelfs aparte stijlen van dergelijke nep-muziek: de ‘twist’, ‘surfmuziek’, ‘highschoolrock’.

Elvis Presley "Hound dog"

Popmuziek: Jaren ’70 The Beatles

De malaise werd pas weer doorbroken door de Beatles: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Star. Ontstaan uit de ‘skiffle’, tamelijk ruig gezongen Engels/Amerikaanse volksliedjes met begeleiding van gitaren en allerlei soorten slagwerk (wasbord, tamboerijn, samballen) werd de ‘Merseybeat’ uitgevonden. De groep ontwikkelde zich voortdurend. Experimenten met drugs leverden de meest fraaie ‘psychedelische’ muziek op. Sterk als groep, maar ook sterk als individu moesten de Beatles na tientallen jaren erkennen dat het niet verstandig was bij elkaar te blijven. De individuele stijlen zijn hoorbaar in veel van hun liedjes:

 

 

John: ruig en agressief.

 

 

Paul: melodieus.

 

 

George: Oosterse interesse.

 

 

Ringo: eenvoudige nuchtere volksjongen.   

Een zeer groot oeuvre staat op naam van de Beatles. Veel films zijn over hen verschenen. Een en ander in de mediatheek verkrijgbaar.  

The Beatles "Obladi Oblada"

Van Spiritual via Soul naar Funk naar Disco.

Rond 1970 toen de hippiebeweging grote invloed had en men muzikale experimenten ondernam, volgde er een roep om eenvoudige amusementsmuziek. De ‘negro spiritual’ (tijdens de slavernij door de negerbevolking aangepast christelijk kerklied) sprak wel aan, maar moest aangepast worden. Zo ontstond de Soul (niet 'my Lord', maar 'my love'). Omdat men vooral danste op Soul, kwam de nadruk te liggen op de dansbare elementen van de muziek: ritme en herhaling.

 
De ‘spiritual’: ‘Oh when the saints’   krijgt ‘spirit’ in de soul: ‘Think’.

Soul ontwikkelde tot Funk, een ritmischer variant. De elektrische gitaar speelt op een droge spitse en puntige manier. Omdat de baspartij in Funkmuziek erg belangrijk was, nam men deze muziek met een groter basvolume op. Dit lokte protest uit van de danszaaleigenaren, omdat menig speaker opgeblazen werd.

‘Funk: 'Relight My Fire’

Disco zou dit probleem opheffen: de bas werd aangepast. Omdat platen draaien goedkoper was dan live optredens aanbieden, kwam de nadruk te liggen op de opnames. Gevolg: een discohit hoefde niet live uitvoerbaar te zijn: de opnametechniek werd steeds belangrijker.

De muziek moest tot dansen stimuleren. Ook het laatste beetje emotie dat nog in de popmuziek aanwezig was werd er nu uitgehaald. Een vaak ‘erotisch’ sfeertje ontstond door de gilletjes en de kreuntjes tegen een zich eindeloos herhalende machinaal klinkende achtergrond. Disco wordt daarmee de belangrijkste voorloper van hiphop en House als dansmuziek. 

Disco

  Sly & the Famely Stone: ‘Thank you’

Het aanpassen van Funkmuziek aan de eisen die de apparatuur in danszalen stelde, is een voorbeeld van de invloed van commercie op muziek: hier wordt de muziek ondergeschikt gemaakt aan de afspeelapparatuur. Behalve de techniek werd ook het uiterlijk belangrijk. Een 'discofreak' diende zich aan codes te houden wat betreft kleding, haardracht en dansbewegingen. Belangrijke discosterren (Film: Saturday night fever) werden het voorbeeld voor de jeugd. (Tegenstanders van Discomuziek toonden hun aversie door zich afwijkend uit te dossen.) Maar niet alleen Disco heeft een mode met zich meegebracht.

Punk zorgde voor een vernieuwing in het modebeeld: gescheurde kleding en deels kaalgeschoren hoofden met hanenkammen gaven uiting aan de onvrede van kansarme Engelse jongeren. Al gauw werd deze vernieuwing ingepast in de mode (en hingen de voorgescheurde T-shirts in de winkels). Kleding voorschriften zouden vooral ook voor de Hardrock-, hiphop- en houseliefhebbers gaan gelden. Belangrijke popsterren kunnen zelfs zoveel invloed uitoefenen op het modebeeld dat er een algemene voorbeeldfunctie ontstaat. Kijk naar de volgende drie voorbeelden. En niet iedereen vond disco geweldig...!

Disco voorbeeldfunctie

'Disco Sucks'

Iedereen doet John Travolta

Uitvoerder komt naar voren, componist raakt op de achtergrond.

De artiest  begint een andere plaats te krijgen: waar vroeger de componist van belang was, is tegenwoordig muziek- en tekstschrijver minder bekend dan uitvoerder. Madonna is daar een goed voorbeeld van. Een oude hit van Don McLean brengt zij uit en bereikt daarmee een hoge notering in de hitparade. Zij dankt deze notering nauwelijks aan een toegevoegde muzikale meerwaarde. 

Het toenemende belang van het visuele element tenslotte komt  tot uitdrukking in de videoclip Een videoclip kan variëren van een registratie van de uitvoering van de popsong tot een korte film die in meer of mindere mate verband houdt met de tekstinhoud van de song. Maar daarover elders meer.

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-2 uit het profiel cultuur en maatschappij voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. Samenstelling Kees Zonneveld. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven: het Nederlandse onderwijs is een kale kip en daar valt dus niets te plukken. 

10-10-2001 SGGroenewald