Ludwig en Sophie

Het leggen van contact met Wagner was een van Ludwigs eerste regeringsdaden geweest. De vriendschap met Wagner noemde hij het doel van zijn leven. 

Ludwig schreef dat aan zijn verloofde Sophie, de zuster van de Oostenrijkse keizerin Sissi. Hij was alleen met haar verloofd omdat bij met haar over Wagner kon praten. Ludwig zag in haar een Wagner operaheldin. Van persoonlijke liefde voor Sophie was geen sprake, na meer dan een jaar werd de verloving verbroken. Ludwig had Sophie in zijn brieven aan haar uitsluitend betiteld als Elsa, de 'vrouw die in Wagners opera Lohëngrin door de ridderlijke titelheld moet worden gered door met haar te trouwen.

In haar brieven aan Wagner moest Sophie Ludwig betitelen als Parsifal, de onschuldige en dwaze knaap die niets weet van seksualiteit. Ludwig was homoseksueel, een destijds zeer ongewenst verschijnsel waarover nog steeds geheimzinnig wordt gedaan. Een rondleider in Hohenschwangau komt niet verder dan dat "de koning geen bijzondere voorliefde voor vrouwen had." In het 560 pagina's dikke boek Ludwig II wijdt professor Huttl er een zin aan:'de vele mannen vriendschappen van Ludwig gaven in hofkringen aanstoot'.