CKV-1: 'Tristan und Isolde'

Tristan und Isolde muziekfragment 1 (Prelude)

Tristan und Isolde muziekfragment 3 (Liebestod)

Richard W agner componeerde de opera 'Tristan und Isolde'. Deze werd voor het eerst in 1865 opgevoerd. Het verhaal van de opera is in het kort:

Acte 1: Isolde, dochter van de lerse koning, vaart per schip van Ierland naar Cornwall. Zij moet uit politieke overwegingen koning Marke huwen. Tristan, Markes neef, vergezelt haar tijdens de reis. Onder invloed van een liefdesdrank verklaren zij elkaar hun (lang verborgen gehouden) liefde.

Acte 2: Tristan en Isolde, hevig verliefd, beleven een heimelijke liefdesnacht in de tuin bij de burcht van koning Marke. Zij worden betrapt. Tristan raakt dodelijk gewond.

Acte 3: Tristan ligt zwaar gewond in zijn kasteel. Isolde haast zich naar hem toe. Bij aankomst sterft Tristan in haar armen. Isolde geeft uiting aan haar alles overstijgende gevoelens voor Tristan, en ook zij sterft.

Vaklokaal CKV-1 digitale school

Samenstelling bronmateriaal uitsluitend en alleen ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende.  Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.
12/28/2003 last update