Abdelkader Benali  Bruiloft aan zee

CKV-1 West-Oost (Palet)

Abdelkader Benali (1975) is geboren in Ighazzazen, Marokko. Hij woont sinds 1979 in Rotterdam en studeert geschiedenis. Abdelkader Benali won de eerste prijs bij literaire wedstrijden van de Kunstbende (gepubliceerd in Trouw), El Hizjra (twee maal) en de door de Leidse universiteit uitgeschreven lustrumwedstrijd, die hem een jaar gratis studeren opleverde. Bruiloft aan zee is zijn debuut.

Bruiloft aan zee is een met veel vaart en enthousiasme geschreven roman vol passie, schaamte en culturele verwarring, die op aanstekelijke en humoristische wijze verslag doet van het conflict tussen de tradities van ‘de landstreek’ en het leven in ‘de West’.

Benali schreef zijn debuut thuis, bij zijn ouders, in de herrie. Hij zonderde zich zoveel mogelijk af en slingerde de ene na de andere inval op papier. 'Op een gegeven moment zat ik aan het boek vast', vertelt hij. 'Ik moest een boek gaan schrijven, ik wilde het ook heel graag, ik heb allerlei pogingen ondernomen die mislukten. Toen werd ik op een dag in oktober wakker in een droom. Ik had gedroomd dat ik op een bruiloft was en dat in de loop van de drie dagen, want zo lang duurt een traditionele bruiloft, alle mensen verdwenen waren en dat ik de enige was die het opmerkte. Ik bleef alleen achter tussen de koude lamskoppen en vette saus. Ik dacht: hier moet je naartoe schrijven, maar het lukte nog niet.

Abdelkader Benali

De in 1975 in Marokko geboren Abdelkader Benali werd met Bruiloft aan Zee in een klap bekend bij het grote publiek. De roman werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs en in Frankrijk met de prestigieuze Prix du Premier Roman Etranger. Benali woont en werkt in Leiden.

Bruiloft aan zee is een boek dat je langzaamaan verovert. In eerste instantie word je afgeschrikt door de vele stemmen die een nog verward verhaal vertellen. Maar gaandeweg krijg je door al die personen bij elkaar een afgerond verhaal dat naar een bloedstollend einde loopt.
De twintigjarige Lamarat Minar gaat met zijn familie van Nederland naar Marokko. Daar trouwt zijn zus Rebekka met zijn oom Mosa. Oom Mosa ziet echter hevig op tegen de bruiloft.  Als vrijgezel kan hij nog ongegeneerd naar de hoeren gaan, maar als getrouwd man moet hij zich houden aan de mores van de godsdienst.
Voordat de plechtigheid plaatsvindt, heeft oom Mosa dan ook het hazepad gekozen. Lamarat Minar wordt erop uit gestuurd om zijn oom terug te halen en zijn familie een vernedering te onthouden.

Op zichzelf is dit een verhaal dat genoeg komische momenten in zich herbergt om uit te groeien tot een soort Marokkaanse schelmenroman.  De wijze waarop Benali het verhaal vertelt, tilt de roman boven dat genre uit.

In Bruiloft aan zee kom je veel van de geschiedenis van de kuststreek van Marokko te weten.  Je komt erachter hoe mensen aankijken tegen families die hun geluk elders beproeven; je ziet dat morele waarden aan het verschuiven zijn en je weet dat al die oude morele waarden vroeger ook al met een korreltje zout werden genomen.
De meest intrigerende verteller in het boek is de taxichauffeur die mensen heen en weer rijdt van de grens tot aan het dorp. Hij weet veel, want bij krijgt - net als een kapper - alle verhalen te horen. Hij kan verbindingen leggen, gebeurtenissen duiden en toch als een objectieve buitenstaander naar de historie kijken.

ISBN 90 5000 018 5
Gebonden, 160 blz