Raymond M. Hood (1881 ‑ 1934)  

Reinhard, Corbett & Harrison  

Rockefeller Center, 1931‑1940.

Raymond Hood is de ontwerper van de Chicago Tribune Tower en de New Yorkse gebouwen American Radiator, Daily News en McGraw Hill. 

Raymond M. Hood (1881 ‑ 1934)

American Radiator Building, 1924 40 West 40th Street, New York

Dit gebouw was Hoods eerste grote opdracht in New York. Hoewel de verdeling van de volumes door in te springen en het gotische ornament niet bepaald nieuw waren, verraste het gebruik van zwarte baksteen met ornamenten van verguld terracotta zowel het publiek als zijn vakbroeders. Deze kleurstelling van zwart met goud was nog niet aanwezig in het eerste ontwerp en werd pas begin 1923 eraan toegevoegd. Vooral de zwarte baksteen is geslaagd omdat het een eenheid maakt van het gebouw. De hoofdtoren springt van de oostelijke en de westelijke kant in, zodat het toreneffect zou blijven bestaan, ook als er grote gebouwen omheen zouden worden gezet. De hele benedenverdieping werd ingenomen door een showroom voor de producten van de firma American Radiator, een functie die deze ruimte nog steeds vervult voor de huidige bewoner American Standard Ltd. Alle aspecten waren bedoeld om te getuigen van de hoge kwaliteit van de producten. De totaalvorm van het gebouw lijkt zelfs op een radiator. De firma was dan ook zeer ingenomen met het gebouw en zorgde zelf voor een dramatisch werkende nachtverlichting.

Rockefeller Center: In de ogen van velen is dit het belangrijkste 20ste eeuwse architectonische complex van New York. Door de crisis van 1929 trok de Metropolitan Opera Company zich als gegadigde voor het complex terug. Daarop werd het project op volstrekt commerciële basis overgenomen door John Rockefeller Jr. 

Gedurende de hele crisis verschafte hij daarmee werk aan honderden bouwvakkers. Het complex beslaat drie volledige straatblokken, van W. 48th tot en met 51 th street tussen 5th en 6th Avenue. Tussen de blokken door loopt Rockefeller Plaza, een straat die als centrale toegangsweg dient. In het verbindingsstuk tussen deze straat en 5th Avenue ligt de Sunken Plaza, 's zomers terras en 's winters ijsbaan.

Een van Hoods principes is hier weer doorgevoerd, namelijk de eenheid door het materiaalgebruik. Hoewel de gebouwen van verschillende architecten zijn, verschillende doeleinden dienen en zeer verschillende afmetingen hebben zijn ze allemaal voorzien van een bekleding van platen kalksteen met aluminium sierstrippen. Vanaf het begin zijn diverse kunstwerken in het complex opgenomen, zowel losse beelden als reliëfs boven ingangen en vensters.

groots-en-meeslepend31.jpg (152186 bytes)  rockefellercenter3.jpg (141704 bytes)  rockefellercenter2.jpg (31562 bytes) 

 

Het gebouw, dat drie blokken lang is, voorzag vele Art-Deco-kunstenaars, -ontwerpers en -ambachtslieden van een schitterend arbeidsveld. De decoratie van de Radio City Music Hall, onder toezicht van en grotendeels uitgevoerd door Donald Deskey, vormde een gigantische bijdrage tot de Art Deco door haar keuze van modernistische metalen meubels en verlichtingsartikelen, panelen van exotisch hout, geometrisch ijzerwerk, overdadige wandschilderingen, levendig behang en vloerbedekking. Het geheel getuigt van een buitensporige weelde. De wolkenkrabbers, woonhuizen en kleinere kantoorgebouwen elders in New York vertoonden eveneens duidelijk moderne elementen. Ze waren allen gekenmerkt door ingangen, hal, Liftdeuren en brievenbussen met geometrische elementen.

 

Radio City Music Hall

Radio City Music Hall heeft veel premieres op haar naam staan:

"101 Dalmatians"

"Gone With The Wind",

"2001: A Space Odyssey"

"Doctor Zhivago"

"The Sound of Music"

"The Lion King"