HOUT AUTO

Kunstenaar Joost Conijn bouwde een achteruitrijfiets, reisde naar Afrika "om midden in de woestijn een hek te plaatsen dat automatisch opent wanneer een auto het nadert" en twee jaar geleden steeg hij met een uit onderdelen van onder andere een fiets, een kruiwagen en een motor zelfgebouwd vliegtuig op van het dak van kunstenaarsinitiatief De Fabriek in Eindhoven. Joost vertelt:

"Mijn werk begint bij de onbedwingbare wil me te verplaatsen en gaat over het eigenhandig maken van mogelijkheden, het verwezenlijken van plannen, het alles in werking zetten voor een volkomen moment."

Centraal in zijn werk staat de vraag waar de mens stopt en de machine begint. Grenzen worden verlegd en projecten die onmogelijk lijken, worden gerealiseerd. Experiment, risico en innovatie zijn sleutelwoorden in zijn werk.

Joost Conijn zegt van kinds af aan iedere gelegenheid aangegrepen te hebben om te reizen. Dit resulteerde onder andere in een fietstocht naar India na zijn middelbare schooltijd. 
De fascinatie voor het zich verplaatsen bereikte december 1999 een climax toen Joost Conijn met zijn zelfgebouwde vliegtuig het luchtruim koos. Dit vliegtuig bouwde hij in 1999 op het dak van het kunstenaarsinitiatief De Fabriek in Eindhoven. Ook deze machine bestaat uit verschillende onderdelen afkomstig van onder andere een fiets, kruiwagen en motor met als complementerend onderdeel de kunstenaar zelf als piloot.
Een jaar later, in de herfst van 2001, reed Joost Conijn rond in een op hout gestookte, houten auto. Het is een methode die uit de tweede wereldoorlog stamt en waarbij de auto hout als brandstof gebruikt. Die auto staat nu geparkeerd in de museumtuin van het Centraal Museum.  

De kunstenaar Joost Conijn zette met deze auto koers richting de bossen van Oost Europa, raakte verzeild in onherbergzame gebieden en verbleef onder andere  twee dagen in Tsjernobyl. 

Vaklokaal CKV-1 digitale school Studiewijzer De Smaak

Samenstelling bronmateriaal uitsluitend en alleen ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. Met dank aan J Conijn voor het beschikbaar stellen van 2 afb.

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.


10/20/2004 last update