Urban theater

Urban theater  is een verzamelnaam geworden om een reeks van nieuwe, diverse initiatieven op het gebied van jongerentheater aan te kunnen duiden. De groepen gebruiken hiphop, break-dance, skaters, acteurs, zangers en soms zelfs debatten; de speelplekken zijn niet alleen maar theaters en de thema's zijn over het algemeen flink geëngageerd. Ter kennismaking een paar voorbeelden:

Made in da Shade maakt voorstellingen voor nieuwe tijden. Voor hun is theater een 'crossroad'. Een plek waar verschillende kunstdisciplines kunnen samenkomen. Theater is levend. In het schrijven en maken van voorstellingen, worden ze geïnspireerd door alles van hiphop tot Hollywood, van de straat tot het klassieke podium. Ze werken met acteurs, DJ's, kunstenaars, muzikanten, schrijvers, rappers, schilders, computerprogrammeurs.

fotografie: Diana Wildschut

 

Conversations with Ice - Made in da Shade (Over 't IJ 2007)

Conversations with Ice is feest, maar ook een performance en theatervoorstelling, een 'instant composition' met acteurs, muzikanten, dj's, beeld- en geluid interaction design
en publiek.

 

 
Made in da Shade maakt voorstellingen voor iedereen vanaf ongeveer 15 jaar. Ze zijn geen jongerentheatergroep, maar ze merken wel dat het grootste deel van hun publiek uit jonge mensen bestaat, omdat ze in hun voorstelling vaak onderwerpen, muziek, beelden gebruiken die een jong publiek aanspreken.
Ze toeren met hun voorstellingen (meestal twee producties per jaar, een grote voorstelling en een kleinere voorstelling die ze Maxisingle noemen) door het hele land en soms ook in het buitenland. Meestal staan ze dan in de middelgrote zalen van de theaters en schouwburgen.
Voorheen speelde Made in da Shade naast de avondvoorstellingen vaak ook overdag schoolvoorstellingen, waarbij grote groepen leerlingen uit het voortgezet onderwijs naar hun voorstelling kwamen. Sinds dit seizoen hebben ze besloten om dat niet meer te doen, omdat ze denken dat theater vooral leuk moet zijn en geen verplichting en met de invoering van CKV kunnen leerlingen zelf de keuze maken welke voorstelling ze willen zien.

 

Don't Hit Mama is een danstheatergroep onder leiding van choreograaf en regisseur Nita Liem

Onder het motto 'dance or die' maakt de groep voorstellingen en presentaties die drijven op de kracht van dans. Het werk van de groep heeft als basis sociale dansvormen uit de Afro-Amerikaanse traditie en de theatrale toepassing daarvan. 

Het gezelschap steunt op drie pijlers die nauw met elkaar verbonden zijn: educatieve projecten, werk met en voor de gemeenschap en de ontwikkeling van artistiek hoogwaardige, professionele producties. De groep biedt onervaren, talentvolle jongeren de gelegenheid een training te volgen en ervaring op te doen op het toneel. Gevorderde, ambitieuze spelers krijgen een vervolgtraject aangeboden. Ze worden opgeleid tot coach of danstrainer en worden als peer ingezet. Met behulp van deze peers probeert de groep andere jongeren te enthousiasmeren voor dans en theater. Via dit systeem stroomt jong talent, dat bij Don’t Hit Mama begint, na verloop van tijd door naar professionele dansproducties en/of kunstvakopleidingen.

Daarnaast ontwikkelt de groep met professionele dansers internationale dansprojecten, waaraan ook gevorderde peers kunnen deelnemen. Don’t Hit Mama maakt haar voorstellingen voor een breed en kleurrijk publiek. De groep treedt op in theaters en in buurtcentra, maar ook op scholen voor voortgezet onderwijs en in studio’s van theateropleidingen. 

Urban Myth is in 2001 begonnen met het produceren van voorstellingen. Zij zijn op zoek naar nieuwe theatervormen voor twintigers uit de grote stad. Zij doen dit door theatermakers, kunstenaars, muziekanten en klassieke en nieuwe teksten samen te brengen. Dit kan resulteren in een klassieke theatervoorstelling, maar ook een performance avond met zeer verschillende elementen of in een debat. Coolture is een nieuwe theatervorm geïntroduceerd door Urban Myth. Coolture is een mix van theater, dans, spoken word, performance en feest.

Op het programma staat bijvoorbeeld de Wraakvoorstelling.

Thyestes is een multimediale solovoorstelling van Jörgen Tjon a Fong. Hij vermengt het klassieke stuk van Seneca met hedendaagse referenties en stijliconen. Moeiteloos verbindt hij Geert Wilders met het orakel in Delphi, het Gulden Vlies met het maagdenvlies of Atreus met Mohammed B. Centraal in de bewerking van Urban Myth staat de vraag of we het heft weer in eigen hand moeten nemen. Of moet de ander zich aanpassen aan onze eeuwenoude wraakreglementen? Is er sprake van "wij" en "zij"? Zijn er situaties waarin wraak verantwoord is?

Of de Wraaktalkshow en debating-wedstrijd.

Urban Myth organiseerde al eerder een aantal spraakmakende talkshows en performancemiddagen over angst, woede en opstand Tijdens het Wraakweekend krijgen deze een vervolg in een talkshow over Wraak. Gasten worden door de host en door het publiek goed aan de tand gevoeld. De talkshow is in samenwerking met Coolpolitics: een organisatie die onder andere op festivals en culturele manifestaties debatten organiseert waarbij bekende politici en artiesten in conclaaf gaan over hot issues. Misschien ken je ze wel van MTV, die ze uitzendt. Het festival wordt afgesloten met een booming performance-avond waar kunstenaars uit verschillende disciplines hun interpretatie zullen geven van de ideale vorm van wraak. Ze maken gebruik van muziek, spoken word en beeldende kunst.

Vragen en opdrachten over Made in da Shade

Vragen en opdrachten over Don’t Hit Mama

Vragen en opdrachten over Urban Myth

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-2 voor havo en vwo in het profiel C&M..  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. Bron tekst afkomstig van onder andere site Made in da Shade, Don't Hit Mama en Urban Myth.

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven

11/22/2007 update