HET WERKTEATER (1970-1988)

 

De coöperatieve vereniging Het Werkteater werd opgericht in 1970 door twaalf jonge acteurs die zich niet thuis voelden in het toenmalige toneelbestel. Een jaar lang werkten zij aan een nieuwe filosofie, een nieuwe manier van toneelmaken, voordat zij het resultaat daarvan aan een publiek toonden. In een leegstaande fabriek aan het Kattengat in Amsterdam maakten zij voorstellingen, die meestal gebaseerd waren op een thema dat in improvisaties werd uitgewerkt. Zo ontstonden bijvoorbeeld Toestanden (1972), over ontwikkelingen in de psychiatrische zorg, Avondrood (1974), over oude mensen in een bejaardenhuis, en Als de dood en Je moet er mee leren leven (1976), over doodgaan in ziekenhuizen. Van de laatste twee voorstellingen is een film gemaakt onder de titel Opname (1979).
Naast deze projecten werden er ook voorstellingen voor kinderen gemaakt, die 's zomers in een tent werden gespeeld. Voorbeelden daarvan zijn Welterusten (1979), over angsten van de nacht, en Gewoon weg (1980), over buitengewone kinderen en buitengewone scholen, dat later in Carré werd gespeeld onder de titel Bosch en Lucht. Het Werkteater speelde ook veel in het buitenland.
In 1980 begon de groep uiteen te vallen in kleinere eenheden, die produkties maakten zoals Mar en Sien op Kattengat 10, gespeeld door Marja Kok en Shireen Strooker, Zus of zo, van Joop Admiraal, Cas Enklaar en Hans Man in 't Veld, en de solo U bent mijn Moeder van Joop Admiraal. Twee jaar later ontstond de afsplitsing 'Werkteater II', omdat sommige leden met nieuwe mensen verder wilden werken. In 1988 hield 'Het Werkteater' op te bestaan als gesubsidieerd gezelschap.

 

Amsterdam ,Werktheater 3/6/2007.
Lleno de flamenco
Er is waarschijnlijk geen gezelschap in Nederland dat meer invloed heeft gehad op de ontwikkeling van het toneel, dat zoveel navolgers heeft gehad en dat zoveel mensen zo veel vreugde heeft bereid. Gelukkig bestaan er geluids- en beeldbanden, TV-produkties, drie bioscoopfilms en tekstboekjes.

Alles wat Het Werkteater tussen 1970 en 1988 vastlegde is voor het publiek toegangkelijk. Het omvangrijke archief is door het Theaterinstituut in beheer genomen en geordend in een indrukwekkende inventaris.

Samenstelling bronmateriaal utsluitend en alleen ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.


11/22/2007 last update