Architectuur: De Amsterdamse School

Michel de Klerk is in 1884 geboren in een groot, arm Joods gezin. Zijn carrière begon toen hij op zijn veertiende op school werd ontdekt door architect Eduard Cuypers, die zijn tekentalent herkende toen hij zag hoe goed Michel zijn schoolmeester kon natekenen. Als leerling-tekenaar bij Cuypers raakte De Klerk bevriend met Piet Kramer en Jo van der Mey. Samen legden zij de basis voor de Amsterdamse School. Eenmaal voor zichzelf begonnen in 1911 vestigde De Klerk zijn naam vooral met een serie woningblokken in Amsterdam.

PICT0030.JPG (225093 bytes) PICT0032.JPG (212785 bytes) PICT0037.JPG (221122 bytes) PICT0040.JPG (211408 bytes) PICT0042.JPG (213790 bytes) Het Schip 

De Spaarndammerbuurt was aan het eind van de negentiende eeuw opgezet voor de arbeiders in de nabijgelegen nieuwe havens. Plantsoenen kwamen er pas na een aanpassing van het stratenplan dat nodig was geworden door de nieuwe woningwet. Het Spaarndammerplantsoen werd zo een groene oase in een bakstenen omgeving. De bebouwing eromheen werd vanaf 1913 overgelaten aan de jonge aannemer Klaas Hille, die wat meer ambitie had dan de meeste van zijn collega's. Zijn architect, De Klerk, kwam met iets bijzonders. 

Niets is mooi genoeg voor de arbeider, die al zo lang zonder schoonheid heeft moeten leven. (M de Klerk)

De Spaarndammerbuurt 1

De Spaarndammerbuurt 2

De Spaarndammerbuurt 3

De gebruikelijke rijen smalle, grauwe woonhuizen zijn omgevormd tot wijdse en monumentale arbeiderspaleizen, in opvallende kleuren baksteen. Toen de bouwcrisis als gevolg van de Eerste Wereldoorlog Hilles werk na één blok verder onmogelijk maakte, schoof de gemeente het tweede project door naar woningbouwvereniging Eigen Haard. Samen kregen ze vervolgens ook nog opdracht voor het beroemde derde blok bij het Spaarndammerplantsoen, Het Schip. Op een onmogelijk driehoekig perceel wist De Klerk hier de meest wilde vormen samen te smelten tot een onvergetelijk en wereldberoemd geheel. De bouw leidde tot felle discussies.


25-12-2009 digischool Beeldende Vorming