OLYMPIA STADION - BERLIJN 1936

De Olympische Spelen van 1936 in Berlijn waren de spelen van Adolf Hitler. Het was zijn kans om de wereld te laten zien waartoe het grote Duitsland, onder leiding van de nazi-partij, in staat was. Sportprestaties als politiek propagandamiddel. Het is dan ook een stadion dat er staat. Imponerend en kolossaal. Ook vanwege de kale ruimte eromheen. Precies zoals Adolf Hitler het wilde.
Het was architect Werner March die het hier neerzette, in zijn ontwerp geadviseerd door de architect Albert Speer. Zo werden Marchs ranke jugendstil-pilaren brede, plompe zuilen. Want dat bombastische paste beter bij de nazi-bouwstijl. Een stijl die ook zeventig jaar later bij de eerste oogopslag onmiskenbaar is. En omdat weinig van dat soort gebouwen de naoorlogse schoonmaak overleefden, is het olympiastadion een rijksmonument. Dat betekende omzichtigheid bij de grootscheepse renovatie die in 2004 werd afgerond. Terwijl de wedstrijden van onder meer Hertha BSC, de Bundesligaclub die hier zijn thuis heeft, gewoon doorgingen werd het stadion aangepast aan de tegenwoordige eisen.

Het was de Führer zelf die de Spelen hier op 1 augustus 1936 opende. Zijn propagandaminister Goebbels had de Berlijnse straten geschoond van antisemitische leuzen. Voor de schijn werden zelfs twee half-joodse sporters opgenomen in het Duitse team. Cineaste Leni Riefenstahl werd ingehuurd om, met de nieuwste technieken. de.sportiviteiten zo heroïsch mogelijk in beeld te brengen. Het leverde de ook nu nog geroemde film Olympia op. Je ziet op de afbeelding links Riefenstahl in actie tijdens de opnames voor deze film.

 

De Sovjet Unie en Spanje waren de enige landen die de Spelen boycotten vanwege het nazi-regime in Berlijn. In Nederland was discussie, maar uiteindelijk gingen de sporters toch. Opgeteld haalde de Duitse ploeg het meest binnen: 33 gouden, 26 zilveren en 30 bronzen plakken. Hun namen staan gebeiteld in de stenen zuilen voor het stadion, waar ook nu nog alle Duitse olympische winnaars eeuwige roem krijgen. Eén man echter stal de show: de zwarte Amerikaanse atleet Jesse Owens. Tot misnoegen van de Führer won Owens vier gouden medailles en brak hij drie records. Rechts op de afbeelding Jesse Owens op de 100 meter.

Naast het stadion liggen het olympisch hockeystadion, het openluchttheater, het olympisch zwembad en het Maifeld. Dat veld kwam er op Hitlers verzoek, die de toenmalige stadioncapacitelt van 100.000 plaatsen tekort vond schieten.
  Op het Maifeld voor het stadion was plek voor bijna een half miljoen (500.000) mensen, die daar in de vooroorlogse jaren na de Spelen onder andere genoten van grote parades. De Hitlerjugend hield er zijn van militarisme doordrenkte oefeningen.

Tot in april 1945 de Führer, in een van zijn laatste orders, het stadion tot vesting uitriep die tot elke prijs moest worden verdedigd. Duizenden in de laatste oorlogsdagen onder de wapenen geroepen kindsoldaten lieten hier kansloos het leven tegen oprukkende Russische tanks.

Je ziet hier het stadion met de hoofdingang en het Maifeld.

  Het Olympia stadion na de grootscheepse renovatie die in 2004 werd afgerond. Nieuw is onder andere de overkapping, die er in 1934 nog niet was.
Na de oorlog komt het stadion in de Britse sector van het opgedeelde Berlijn te liggen. De Britten zuiveren het van nazi-symbolen, maar zien geen reden tot sloop. Het Olympiastadion is Duitslands grootste sportaccommodatie. En een bijzondere plek, die nog herinnert aan het bewogen verleden van Duitsland.

Rondkijken kun je op: http://www.olympiastadion-berlin.de/fileadmin/files/images/panorama/OLYMPIAS_hi.mov

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het vak beeldende vorming, tekenen, handvaardigheid of textiele werkvormen  uit de onderbouw van vmbo, havo en atheneum. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. [kunstvakken 2]

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.

06-06-2006 digischool