Het vrolijkste gebouw van Nederland

Het vrolijkste gebouw van Nederland staat in Zandvoort. De architect Sjoerd Soeters laat al aan de buitenkant van het circustheater in Zandvoort (1986 en 1991) zien dat er binnen iets feestelijks te doen is. Vijf enorme vlaggen van staal, bekleed met kleurige tegels, lijken door de gevel heen te wapperen. Circus heet het, maar een circus is het niet. Het Circustheater bestaat uit twee onderdelen: een hoog deel, dat wordt bekroond door vijf vlaggen (een theater- en filmzaal) en een laag gedeelte onder een tentdak (een gok- en speelautomatenhal).

   

     

De architect heeft bewust gekozen voor vormen uit de amusementswereld. In vrolijke onregelmatige letters, die doen denken aan die op een kermis- of circusaffiche, is de naam 'Circus' te lezen. De gevel wordt bekroond door een golvend dak als een circustent. Aan de zijkant van het gebouw rijzen vijf dikke vlaggenmasten op met kleurige wapperende vlaggen. Tenminste, die indruk wordt gewekt. De masten zijn half, maar worden door de spiegeling van de glazen gevel 'heel'. De vlaggen zijn van staal, bekleed met tegels. De voorste en achterste vlag zijn in hun geheel zichtbaar. Zij vormen voor- en achterkant van de theater/filmzaal op de vierde verdieping. Van de andere vlaggen steekt alleen het laatste gedeelte uit de gevel van deze zaal. De vlaggen hebben een relatie met de ligging van het gebouw; de Nederlandse vlag, de kleuren van de gemeente Zandvoort en de zwart/wit geblokte vlag geeft een relatie aan met het circuit van Zandvoort.

Circustheater in Zandvoort, amusementshal.

Betreedt de bezoeker het gebouw door de hoofdingang, dan komt hij in een grote hal onder het betonnen tentdak. Daar kan hij zijn goklust bevredigen aan de automaten die opgesteld staan in verschillende speeleilanden. Er zijn allerlei niveauverschillen, loopbruggen en vides.