De witte kruisiging

http://www.theunis.nl/Marc%20Chagall.htm

In 1922 verlaat de Russische kunstenaar Chagall zijn geboorteland. Na zijn vertrek vestigt hij zich met vrouw en dochter Ida in Parijs. Frankrijk wordt zijn tweede vaderland. Zijn naam wordt nu overal bekend en grote opdrachten vallen hem ten deel.

Maar dan breekt de tweede wereldoorlog uit nadat In Duitsland de nazi’s de macht gegrepen hadden. Voor de Joden breekt een tijd aan van onbeschrijflijke angst en wanhoop. Wie de schilderijen van Chagall uit die tijd bekijkt ziet dat hij het wist. De kleuren worden donkerder, de penseelstreken dikker.

In het schilderen van de gekruisigde Jezus te midden van de ellende van Europa in de twintiger en dertiger jaren van de 20ste eeuw vindt hij de taal waarmee hij uitdrukking kan geven aan het lijden.

Hij schildert ‘de witte kruisiging’. De joodse Jezus met gebedsmantel als lendendoek hangend aan het kruis in een baan van hemels licht. Met om hem heen
  • een brandende synagoge,
  • een russische stadje in de vlammen,
  • een Jood op de vlucht,
  • een weggesmeten tora-rol,
  • een bange moeder met kind,
  • oprukkende bolsjewieken en nazi’s,
  • de aartsvaders die wenen samen met Rachel.
Het is geen christelijk schilderij. Maar voor Chagall was het ook meer dan een joods schilderij. Hij schreef eens: ‘Als een schilder Jood is en het leven uittekent, hoe zou hij dan joodse elementen uit zijn werk kunnen weren! Als hij goed is, biedt zijn schilderij nog veel meer. Het joodse element is er dan wel in, maar afgezien daarvan zal zijn kunst een universele betekenis hebben.

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het vak beeldende vorming, tekenen, handvaardigheid of textiele werkvormen  uit de onderbouw van vmbo, havo en atheneum. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. [kunstvakken 2]

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.

[Meer over Chagall http://www.kerkenisrael.nl/voi/voi45-1c.php  http://www.theunis.nl/Marc%20Chagall.htm ] [ Afbeeldingen Chagall ]

04/07/2005 last update digitale school Vaklokaal Beeldende Vorming