Matthias Grünewald 1480 - 1528 

Isenheimer altaar

Olieverf op paneel, 1510 1515 Museum Unterlinden, Colmar

Hier zie je een altaarstuk of retabel van Matthias Grünewald, 1460- 1528, die, afkomstig uit Würzburge, aan de Boven-Rijn in de Elzas heeft gewerkt. Het middelste deel van zo een altaarstuk of retabel noemen we middenstuk. Links en rechts ervan zien we zijstukken, die scharnierend aan het middenstuk vastzitten. Je kunt het retabel "dicht" maken. Het beschilderde stuk onder het middenstuk noemen we een predella. Bestaat een altaarstuk of retabel uit drie delen, dan noemen we het ook wel een triptiek. Zijn er meerdere delen dan spreken we van polyptiek. Een uit twee delen bestaand altaarstuk noemen we diptiek.

Matthias is geen schilder zonder gevoel; hij is erg betrokken bij zijn onderwerp en hij laat de emoties van zijn figuren goed zien door de vorm en de kleur te veranderen en minder realistisch af te beelden. Dat noemen we expressionistisch.

Bekijk de details van dit retabel. Je doet dat door met je cursor over de afbeelding te gaan: klik als je een hotspot gevonden hebt. Je moet er 5 vinden!

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het vak beeldende vorming, tekenen, handvaardigheid of textiele werkvormen  uit de onderbouw van vmbo, havo en atheneum. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. [kunstvakken 2]

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.

11/23/2004 last update digitale school Vaklokaal Beeldende Vorming