Barbapapa architectuur

Van een willekeurige zandplaat in de Oosterscheldemonding ontwikkelde 'Neeltje Jans' zich tot een gigantisch werkeiland waar de totstandkoming van het achtste wereldwonder, de Stormvloedkering Oosterschelde, werkelijkheid werd. De miraculeuze constructies die ontwerpers achter tekentafels en in projectvergaderingen uitdachten, werden op Neeltje Jans verwezenlijkt. Het werk trok miljoenen belangstellenden die zich in het voorlichtingscentrum, de latere Delta Expo, op de hoogte konden stellen hoe dit stuk Hollands Glorie werkelijkheid werd.
Toen de werken eenmaal klaar waren bleek het onderwerp zo ijzersterk te zijn dat Neeltje Jans tot het themapark WaterLand Neeltje Jans over de omgang en de strijd tegen het water werd uitgebouwd. Met het creeëren van een duinlandschap geldt het eiland inmiddels ook als belangrijk natuurgebied en met het Ir. J.W. Topshuis en het Waterpaviljoen komen ook liefhebbers van moderne architectuur hier aan hun trekken.
In 1997 kreeg WaterLand Neeltje Jans weer een nieuwe attractie: het waterpaviljoen. Het is een bijzonder vormgegeven gebouw, deels op het land, deels in het water, met vloeiende, organische vormen dat thans als het eerste gebouw wordt gezien in de zogenaamde 'blob'- of 'barbapapa'-architectuur. De ontwerpers wilden een verbeelding geven van de waterkringloop: via een met de computer ontworpen 'vloeibare' architectuur in de vorm van een walvis beleeft de bezoeker alle verschijningsvormen van water. Het zoutwaterdeel is een ontwerp van Kas Oosterhuis Architecten en het zoetwaterdeel van Lars Spuybroek. (1959)

Interieur zoetwaterdeel

Bij zijn ontwerpen tekent hij niet op de gebruikelijke manier ruimten door vloeren, muren en daken te gebruiken. Met behulp van computerprogramma's die o.a. gebaseerd zijn op principes van biologische processen laat hij vormen ontstaan, die continu (kunnen) veranderen. Door al die verschillende momenten en mogelijkheden te bestuderen en keuzes te maken, ontstaat uiteindelijk een 'geharde beweging'. De bedoeling van deze manier van ontwerpen is dat de beweging van het ontwerpproces overgebracht wordt op het lichaam en de geest van mensen. Dit levert totaal andere ontwerpen op dan we gewend zijn. Spuybroek is een van de belangrijkste pioniers van deze ontwerpmethode en professor aan de universiteit van Kassel.

 

Op de heenweg naar Parijs ff gestopt in Lille (Cultuurstad) en gaan kijken bij Maison Folie van Lars Spuybroek.

Het eerste gebouw dat zo gerealiseerd werd, is het Zoetwaterpaviljoen op werkeiland Neeltje Jans in de Delta Werken. Tijdens het ontwerpproces zijn de golvende bewegingen van de zee gebruikt. Er valt geen onderscheid te maken tussen vloeren en wanden; zij golven in elkaar over. Water stroomt door het hele paviljoen en allerlei geluiden worden voortgebracht als antwoord op de bewegingen van de bezoekers.

09-05-2007 bevo digischool