Jan van Kessel en Jan Davidsz. de Heem schilderden verzamelingen


De Antwerpse schilder en tekenaar Jan van Kessel leefde van 1626 tot 1679. Zoals veel schilders uit de 17de eeuw had Van Kessel zich gespecialiseerd. Hij had zich toegelegd op kleine olieverfschilderijen op koper en hout. Jan van Kessel heeft veel dieren (vooral insecten) en bloemen geschilderd.

Een insect kruipt over een takje. Vlinders en andere insecten zitten rondom. Hoewel het schilderijtje op het eerste gezicht een realistisch stilleventje lijkt, is het eerder een soort staalkaart. De verschillende schelpen zijn uiterst nauwkeurig weergegeven, alleen kloppen de onderlinge verhoudingen misschien niet helemaal. Een schilderijtje als dit was vermoedelijk speciaal bestemd voor mensen met een wetenschappelijke interesse in de natuur.

Jan Davidsz. de Heem stilleven met schelpen. rond 1645.

De schilder heeft alle schelpen uit de verzameling nageschilderd naar de natuur. De schelpen bestaan dus echt.  Het zijn er precies 56. Omdat de schilder alle schelpen goed in beeld wilde hebben, heeft hij ze naast elkaar geschilderd. Overlappingen werden vermeden. Een enkele keer laat hij dezelfde schelp zien in meerdere aanzichten: kijk maar eens naar de grote groenachtige schelp (Turbinidae Turbo marmoratus) links tegen de rand; ernaast rechts ligt dezelfde schelp zo, dat je erin kunt kijken. Ook dit schilderijtje was vermoedelijk speciaal bestemd voor mensen met een wetenschappelijke interesse in de natuur. De fotografie was immers nog niet uitgevonden.


30-11-2010 De Digitale School  vmbo kunstvakken 2 2008