Een momentopname!

De kunstenaar Daniel Spoerri werd in 1963 beroemd met zijn menus-pièges: twaalf dagen lang werd het publiek in de Parijse galerie “J.” uiteenlopende menu’s voorgezet, samengesteld door verschillende kunstenaars en schrijvers. Na afloop fixeerde Spoerri de resten van de maaltijd op het tafellaken en hing dat vervolgens als een schilderij aan de muur. Spoerri kwam dan langs en zei:” Afblijven verder!” Dan kwam hij met zijn lijmpot: alles vastzetten, plastic over de asbak en hup weer een tafel klaar en aan de muur. Later heeft hij in Dusseldorf nog zijn eigen restaurant geopend, gebaseerd op datzelfde principe. Voor hem was het echt het fixeren van een moment. Een momentopname!

In 1961 had hij zijn eerste solotentoonstelling in Galleria Schwarz in Milaan, en nam hij deel aan de tentoonstelling “The Art of Assemblages” in New York.

In 1968 opent hij zijn eigen “Eat Art Restaurant” in Dusseldorf en geeft het tijdschrift “Eat Art Edition” uit.

Daniel Spoerri ging wel eens naar de Vlooienmarkt. Daar had je mensen met van die tapijtjes met een hoop ouwe troep erop. Dan kocht hij de hele handel op, haalde een busje lijm uit zijn zak en plakte alles vast.

Daniel Spoerri verklaart: “Ik heb niets tegen het produceren van individuele schepping of in ieder geval niet tegen elke. Maar kunst interesseert me alleen voor zover het een optische les inhoudt. Ik maak me er niet druk over of het een individuele schepping is of niet. In elk geval is de grens tussen beiden moeilijk te trekken”.

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-2 voor havo en vwo in het profiel C&M. en Kunstvakken 2 vmbo Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven.


11/28/2010 update