Symmetrie en asymmetrie


symmetrie

Felds1
asymmetrie Felds8

Wat is symmetrie?

Symmetrie is het in spiegelbeeld aan elkaar gelijk zijn van twee helften. Het gaat bij symmetrie dus meestal uit een geheel dat is opgebouwd uit stukken die op elkaar lijken of die helemaal hetzelfde zijn. Je kunt tussen de stukken, die op elkaar lijken of helemaal hetzelfde zijn, een lijn trekken: de spiegelas.

Bekijk de afbeelding hierboven: je ziet een vol of alzijdig symmetrische voorstelling en een a symmetrische voorstelling. In de vol symmetrische voorstelling kun je spiegelassen trekken. Hoeveel? In een asymmetrische voorstelling kun je dat nooit.

Symmetrie wordt gebruikt bij gebouwen, maar ook bij tuin- en parkaanleg. In vooraanzicht is de menselijke figuur ook tweezijdig symmetrisch.

Om te kijken of je zelf spiegelassen kunt ontdekken, kun je de onderstaande Applet gebruiken. Maak met deze applet een tekening en probeer de spiegelassen te vinden.

Handleiding Applet 

Je zet de applet aan met de on/off-knop. Rechtsboven verschijnt een menu in beeld. In dat menu kun je een kleur kiezen. Met deze kleur kun je een tekening maken door met de linkermuisknop ingedrukt over het scherm te bewegen. Met de clear-knop maak je het scherm weer schoon.

En hoe symmetrisch is je gezicht? Kijk op http://www.xs4all.nl/~janfreak/symmetrie.html 


De rode stippellijn geeft de spiegelas aan.

   


De Boboli tuinen bij het Palazzo Pitti in Florence: zie je de symmetrie in de gebouwen en de tuin? 


 

12-11-2005 digischool bevo