Ossip Zadkine
Het bombardement 14 mei 1940 op de stad Rotterdam
In Rotterdam was luchtalarm gegeven. Vele mensen vluchtten een schuilkelder in, gingen plat op straat liggen of drukten zich tegen de gevels van grote gebouwen. In een kwartier tijd vielen 158 bommen van 250 kg en 1150 bommen van 50 kg neer op de stad, de schade was enorm. Verbindingen vielen uit, huizen vlogen in brand. De brand breidde zich zo snel uit dat het gehele hart van de stad in puin kwam te liggen.


Toen op 15 mei de rook was opgetrokken kon men de balans opmaken. Er vielen zo'n 800 doden, meer dan 80.000 mensen verloren hun woning en 24.000 huizen gingen verloren.

Naar verluidt raakte de beeldhouwer Ossip Zadkine geïnspireerd toen hij, kort na de oorlog, Rotterdam binnenreed per trein. Zadkine woonde toen in Parijs. Na de Maasbruggen reed de trein over het spoorviaduct, dat daar zo'n beetje in z'n eentje in die kale vlakte stond, waar oorspronkelijk het bloeiend stadshart te vinden was. Dat maakte diepe indruk op hem.

Op de Leuvehaven vind je het indrukwekkende beeld "De verwoeste Stad" van de Russische beeldhouwer Ossip Zadkine. Voor veel Rotterdammers was het aanvankelijk even wennen, zo'n rauw geval, maar het bleek al na korte tijd, dat zij dit beeld in hun hart gesloten hadden. 

Niet voor niets heeft het kunstwerk een hele rits bijnamen. Naast "De verwoeste Stad" kent men het beeld als "Stad zonder Hart", "Zadkini", "Jan Gat", Jan met de Handjes" en "Jan met de Jatjes".

Eind 1949 werd er een tentoonstelling van werken van Zadkine geopend in het Museum Boymans te Rotterdam, waar ook zijn ontwerp voor een monument voor de verwoeste binnenstad te zien was. Dit ontwerp wekte veel belangstelling. De pers was zeer lovend.

De directie van de Bijenkorf besloot het beeld aan de stad Rotterdam te schenken en opende onderhandelingen met de beeldhouwer. Als plaats van opstelling werd de kop van de Leuvehaven vastgelegd. De gemeente aanvaardde de schenking met graagte. De kosten zouden geheel voor rekening van de Bijenkorf zijn, op de sokkel na, die niet meer dan ƒ 24.500 hoefde te kosten. De Belastingdienst werkte mee: er hoefden geen invoerrechten te worden betaald over het beeld, dat in Frankrijk gegoten zou worden

zijn ontwerp voor een monument voor de verwoeste binnenstad

Op 15 mei 1953 werd het aan de Leuvehaven onthuld en officieel aan de burgemeester overgedragen. Eén van de voorwaarden van de schenking was, dat het beeld altijd op die plaats zou blijven staan.

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het vak beeldende vorming, tekenen, handvaardigheid of textiele werkvormen  uit de onderbouw van vmbo, havo en atheneum. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. [kunstvakken 2]

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.

10/05/2004 last update