De Oude Kerk (Amsterdam) Interieur

   

De Oude kerk is gebouwd als een brede hal, waar men elkaar in de Middeleeuwen kon ontmoeten en waar men zelfs handel dreef. Eigenlijk was de Oude Kerk de huiskamer van de stad. Rondom deze hal bevinden zich kapelletjes die oorspronkelijk allemaal een eigen altaar hadden. Uit de periode van de driebeukige hallenkerk stammen de zuilen met koolbladkapitelen.

   

Van de inventaris van vóór de Alteratie is niet veel meer over, maar toch meer dan in de Nieuwe Kerk. Onder de gewelven van de zijbeuken en de kapellen bevinden zich houten beeldjes. Oorspronkelijk waren de muren en de gewelven geschilderd. Bij de restauratie in 1955-1979 zijn enkele schilderingen aangetroffen die men zoveel mogelijk heeft hersteld.

De laatgotische gewelfbeschildering was na de Alteratie overgeschilderd. Uit ±1550 stammen de prachtige gebrandschilderde ramen in de Mariakapel (in de noordoostelijke hoek van de kerk). De ramen zijn gedateerd 1555, maar zijn in verschillende perioden gewijzigd en gerestaureerd. Opvallend is het perspectief in de ramen, gesuggereerd door klassieke bouwwerken. Heel bijzonder zijn de originele koorbanken met houtsnijwerk met opmerkelijk volkse motieven.

video fragment interieur

Uit de inventaris van na de Alteratie moeten genoemd worden: de kansel uit 1643, het koorhek uit 1681 (met de tekst: 't Misbruyck in Godes Kerck allengskens ingebracht is hier weer afgedaen int jaer tseventich acht XVc), het grote orgel uit 1724/26 en een vijftal grafmonumenten uit de 17de eeuw (voor de zeehelden Abraham van der Hulst, Isaäc Sweers, Willem van der Zaan, Cornelis Jansz de Haen en Jacob van Heemskerck). De kerk heeft nog een gave zerkenvloer.

Op het koor ligt, bijna zerk aan zerk, de regentenaristocratie van Amsterdam begraven. Elders in de kerk vinden we de zerken van vele bekende namen, zoals Sweelinck, Commelin, Van Domselaer, Vingboons, Roemer Visscher, Jan van der Heyden, Saskia (van Rembrandt).

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-2 uit het profiel cultuur en maatschappij voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven.


12/16/2014