Peter Paul Rubens

In ongeveer honderd jaar zien we dat de schilder zich emancipeert van eenvoudig handwerksman, lid van het Lucasgilde, tot een deftige en geleerde heer die in hofkringen verkeert. Maar het gaat natuurlijk slechts om enkele schilders. Het meest sprekende voorbeeld in de Nederlanden vormt Rubens (1577-1640), die een schitterende carrière als hofschilder en diplomaat opbouwt. Een deel van zijn werk bestaat uit de verheerlijking van vorstenhuizen.

Hij kiest een vrouw "die niet zal gaan blozen, wanneer ze mij de penselen ter hand ziet nemen".

In Antwerpen laat hij een fraai huis neerzetten. waarin hij als een vorst onder de schilders kan leven. Het huis herbergt een uitgelezen kunstverzameling. Was Willem van Haeght slechts de conservator van een kunstkabinet, Rubens is bezitter. Voor het klaarmaken van zijn vele opdrachten heeft bij een aantal hulpkrachten in dienst, terwijl hij van een aantal werken ook reproducties laat maken door houtsnijders en graveurs. Men kan hier gerust spreken van een goed geleide onderneming. Maar toch, voelde Rubens zich werkelijk gelukkig met zijn grootse status?

Uit een aantal brieven aan intieme vrienden klinken bedenkingen. Zo spreekt hij in 1634 over de "gouden keten van ambitie", die hij verbreekt om zijn vrijheid te herwinnen. Over de aristocratische kringen waarin hij verkeert, laat hij zich soms zeer kritisch uit. 

helene.jpg (102326 bytes) Hélène Fourment

Rubens trouwt voor de tweede maal en hoewel iedereen hem probeert over te halen een goede aristocratische partij te nemen, kiest Rubens voor een jong meisje uit de gegoede burgerij: Hélène Fourment. Hij vreest, schrijft hij aan een Franse vriend, de trots van de adel en daarom kiest hij een vrouw 'die niet zál gaán blozen, wanneer ze mij de penselen ter hand ziet nemen'.

bacchus.jpg (159672 bytes)  

Peter Paul Rubens: Bacchus

De republiek die in het noorden haar vrijheid moeizaam bevecht, gaat spoedig een economische bloeiperiode tegemoet. Er ontstaat een voor kunstenaars gunstig klimaat dat sterk verschilt van dat van het zuiden. De kerk als opdrachtgeefster betekent weinig, al blijven ook in het noorden veel schilders katholiek en vervaardigen zij ook religieuze stukken.

12-16-2014 CKV-2

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-2 uit het profiel cultuur en maatschappij voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven