André Courrèges


cour.jpg

Wanneer in 1965 een ingenieur de mode vanuit een andere uitgangspunt bekijkt, slaat er een bom in in de modewereld. Mini-rokjes, grote monturen met felle kleuren, veelkleurige collants. André Courrèges werpt alle bestaande denkpatronen over mode omver door het gebruik van nieuwe materialen, nieuwe kleuren en nieuwe ontwerpen.

Samen met Poiret uit het begin van deze eeuw behoort Courrèges dan ook tot de grootste vernieuwende mode ontwerpers van hun tijd. André Courrèges toont in 1964 een nieuw type vrouw: de vrouw uit het jaar 2000, de zogenaamde moongirl. Hij laat zich inspireren door de ruimtevaart .

André Courrèges (midden)

De mannequins, jong en door de zon gebruind, tonen architectonisch geconstrueerde jurken, een handbreedte boven de knie. De bruine benen steken in witte laarsjes van geiteleer.

De mannequins dragen witte handschoenen, brillen met grote witte monturen en cowboyachtige hoedjes. Dit alles is totaal nieuw, de jonge mensen herkennen zich in wat en hoe er geshowd wordt. Courrèges speelt in op de veranderingen die door de jeugd aangewakkerd worden. De space-look wordt mode en andere grote Franse ontwerpers sluiten zich hierbij aan.

Het ontwerp van de bubble, een auto op batterijen ontworpen door het echtpaar Courrèges rond 1969. De foto toont de laatste versie uit 2002 met een sterk verbeterde techniek.
Samenstelling van het bronmateriaal voor de vaklokalen uitsluitend en alleen ten behoeve van de vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum en het vak ckv vmbo en de kunstvakken uit het profiel C&M. (CKV 2/3 en tehatex) en uit de onderbouw het vak beeldende vorming. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten, afbeeldingen ed? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven. In plaats hiervan geven we onder aan de pagina ruimte voor een eigen invulling of verwijzing naar internetpagina's.

14-12-2005