Pieter Saenredam heeft de kerk in Assendelft bijzonder nauwkeurig geschilderd zonder overigens in het tellen van steentjes te vervallen en door het uitgebalanceerde gebruik van bruin, grijs en gebroken wit, blijkt dat deze weergave zijn interpretatie was. Saenredarn heeft wel degelijk uit de werkelijkheid ‘geselekteerd’.

Dat valt ook af te leiden uit de opschriften in dit schilderij. Op de voorgrond heeft hij alleen de tekst op de zerk van het graf van zijn vader, de in zijn tijd beroemde graveur Jan Saenredam, geschilderd. Er hebben ongetwijfeld in de kerk van Assendelft meer grafstenen gelegen, kennelijk was alleen deze voor Saenredam van belang.

Het randschrift op de tombe rechts heeft hij niet letterlijk overgenomen, maar benut voor een mededeling aan de toeschouwer:"dit is de tombe oft begraefplaets van heeren assendelft”.

Links op het schilderij, op de zijkant van de bank, heeft Saenredam zijn signatuur geplaatst met de datering 1649, den 2. october. Hoewel een dergelijke tekst nooit in werkelijkheid op een kerkbank zal hebben gestaan, heeft Saenredam toch geprobeerd de teksten op een natuurlijke manier in het schilderij te plaatsen. Zwevende teksten op banderollen waren inmiddels taboe.
Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van kunstvakken voor havo en vwo in het profiel C&M..  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. Bron oa Openbaarkunstbezit 0ktober 79

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven

20-06-2008