Rene Daniels

Rene Daniels werd in 1950 in Eindhoven geboren en studeerde van 1972 tot 1976 aan de Koninklijke Academie voor Kunst en vormgeving in Den Bosch. De eerste schilderijen waarmee Daniels naar buiten trad in 1977/1978 waren expressief geschilderde voorstellingen van grammofoonplaten, boeken en filmcamera’s. Niet zo maar expressief, bleek uit de werken die in de jaren daarna ontstonden. Hij werkt altijd vanuit een idee en steeds een ander idee, zodat zijn werk in de loop der jaren telkens een andere verschijningsvorm kreeg, vaak helder van kleur en dun geschilderd.
Opmerkelijk in Daniels werk is de relatie tussen beeld en tekst. Zowel de beelden als de woorden die hij gebruikt en combineert, kunnen tegelijkertijd meerdere functies en betekenissen hebben.
‘Schoorsteen in de wolken’, ‘Fontein in Afrika’, Palais des Beaux-aards’, zijn enkele titels die René Daniels hanteert: puntige opschriften die de schetsmatige figuratie op de doeken vergezellen. De combinatie van titel en beeld heeft hetzelfde pakkende effect als de krante­kop-met-foto. Een toelichtende tekst zoals in de krant gebruikelijk is, wordt echter niet verschaft. Evenmin is Daniels bereid om zijn werk te verklaren. ‘Het werk moet voor zichzelf spreken’ vindt hij.

De werken van Daniels hebben zowel formeel als inhoudelijk een dubbele bodem. Dit maakt het interpreteren tot een hachelijke onderneming. Als men niet in de ene kuil valt, dan stort men wel in de andere. Het doek ‘2 i’s strijdend om een punt’ is misschien één van Daniels meest programmatische werken.

Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat hier twee essentiële schildersgebaren gestileerd zijn weergegeven, de verftip en de verticale penseelstreek.

Aan de andere kant mondt de strijd van de 2 i’s wellicht uit in een samenvallen onder de punt, een begrip dat in de wiskunde niet te definiëren is, waardoor je je kunt afvragen of dat punt in de realiteit bestaat. Maar de titel ‘2 is strijdend om een punt’ accentueert niet zozeer de uitkomst van de strijd, als wel het strijden zelf.

De dun opgebrachte verf in zijn werk en de soms knullig aandoende figuratie verstoren een ruimtelijke werking van de voorstelling. Het platte vlak is nadrukkelijk aanwezig. Het verhult de betekenis van de voorstelling en onthult die tegelijkertijd. Het gaat Daniels er niet om het één of het ander te laten zien, maar hij zoekt telkens weer een bepaalde balans tussen die twee polen, zoals hij zelf zegt ‘het punt waar het banale en het mystieke elkaar raken’
Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van kunstvakken voor havo en vwo in het profiel C&M..  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. Bron Openbaar Kunstbezit 85/2 MBosma

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven

28-07-2008