het tapijt van Bayeux

In de Middeleeuwen werd erop veel manieren geprobeerd de religieuze boodschappen over te brengen op de grote massa. Die grote massa kon niet lezen. Boeken of beter gezegd geschriften bestonden er nauwelijks. Alleen de geestelijken konden lezen want zij moesten tenslotte weten waar ze het over hadden. Er waren ook nog wat ontwikkelde rijken die 't zich konden permitteren op een dergelijke manier de tijd door te brengen. Alle analfabeten namen kennis van de heilige boodschap via gebrandschilderde ramen, wel de bijbel voor de armen genoemd, via miniaturen in bijbels en kerkboeken, gebeeldhouwde kansels en kerkbanken, fresco's, drieluiken enzovoort. Daarop werden zelfs al door het gebruik van balloons, taal en beeld samengebracht.

 

De voorstellingen hadden vooral zaken tot onderwerp waar de mensen geen vat op hadden zoals God, de duivel, leven en dood, hemel, hel en ziektes. Ze personifieerden het ongrijpbare, abstracte voor de gewone man.

Uit de elfde eeuw is het tapijt van Bayeux. (Je kunt het hele tapijt bekijken) Het geweven tapijt van maar liefst 70 meter lengte doet verslag van de strijd bij Hastings, die Willern de Veroveraar met zijn Normandiërs uitvocht tegen koning Harold met zijn Angelsaksers. Het ging allemaal om de kroon van Engeland, die uiteindelijk in Willem's handen viel. Het tapijt doet er uitvoerig verslag van, compleet met teksten.