Cité ouvrière  

De nederzetting rond 1890

De meest merkwaardige fabriekskolonie is die van de katoenfabrikant Jean Dollfus in Mulhouse uit 1853. Deze 'cité ouvrière' had een open bebouwing, zodat de huisjes met vier woningen onder één kap allemaal een klein moestuintje hadden. 
Door het schaakbordachtige plan kon een lange drijfstang spintoestellen in de woningen aan de gang zetten, zodat de vrouwen en kinderen niet onproduktief hoefden te zijn. 

Deze stad is het klassieke voorbeeld voor soortgelijke nederzettingen, vooral nagevolgd in de wijze waarop allerlei voorzieningen als een washuis, bakhuis, bakkerij, abattoir, restaurant, crèche, bibliotheek, een sociëteit en een levensmiddelenzaak in het plan waren opgenomen

Voorbeeldige fabriekskolonies die op de zelfde manier opgezet waren, zijn Port Sunlight (1888) bij Liverpool van de zeepfabrikant Lever, en Bournville (1895) bij Birmingham van de zoetwarenfabrikant Cadbury.

Samenstelling van het bronmateriaal voor de vaklokalen uitsluitend en alleen ten behoeve van de vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum en het vak ckv vmbo en de kunstvakken uit het profiel C&M. (CKV 2/3 en tehatex) en uit de onderbouw het vak beeldende vorming. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten, afbeeldingen ed? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven. In plaats hiervan geven we onder aan de pagina ruimte voor een eigen invulling of verwijzing naar internetpagina's.

07-06-2005