Japan

 
Engels zal als wereldtaal geduchte concurrentie krijgen van Aziatische kant en de westerse wereld zal binnen de kortste keren als exotisch te boek staan. Tenslotte leeft op dit continent meer dan 60% van de wereldbevolking. De voorbeeldfunctie van Azië met haar bedrijvigheid, maatschappijstructuur en mystiek wordt ondanks alle concurrentie in de westerse wereld gemakkelijker geaccepteerd dan van elk ander continent.
De integratie van de media, de bonte wereld van beeld en geluid, mode en auto industrie, voeding en esthetiek is al een voldongen feit. Japan, het land dat ons de walkman en de draagbare televisie heeft geschonken, zal ons spoedig verrijken met de vederlichte verbinding met internet via het pols-mobieltje. De miniaturisering van allerlei media en de botsingen tussen traditionele cultuur en geavanceerde high-tech, tussen stilte en hectische bedrijvigheid zijn het logische gevolg van de globale ontwikkeling. De globaliteit drukt niet alleen een stempel op Japan, maar bepaalt ook onze kijk op de kunstenaars uit Japan en Korea.

In de cross-over van stijlen speelt de popcultuur nog altijd een belangrijke rol: de levensgrote stripfiguur van Takashi Murakami is een provocerende, dominante concurrent van Jeff Koons. Uit de gigantisch grote borsten van het meisje Hiropon spuit een grote dosis moedermelk die zich naar achteren begeeft en daardoor de functie van springtouw krijgt.

 

Even populair zijn de schilderijen en sculpturen van Yoshitomo Nara met grappige of spinnijdige kinderen en honden. De wisselwerking tussen de verschillende culturen komt duidelijk naar voren. Yoshitomo Nara is in de jaren 90 van de 20e eeuw uitgegroeid tot een van de belangrijkste figuren van de Japanse Pop Art. Nara studeerde o.a. aan de kunstacademie in Düsseldorf. Nara maakt figuratieve schilderijen van figuren, cyborgs en dieren, in een stijl die sterk beïnvloedt is door de Japanse strip. De motieven worden gestileerd en twee dimensioneel weergegeven, in een stijl die Super Flat Art wordt genoemd.

Een veel voorkomend motief in zijn werk is 'het peutermeisje', dat er op het eerste gezicht schattig uitziet en met grote ogen de beschouwer aankijkt. De figuur is in zoete kleuren afgebeeld. Het beeld krijgt een andere lading en spanning wanneer blijkt dat sommige van die meisjes een mes of een zaag bij zich dragen. De onderhuidse agressie wordt zichtbaar.

De titels ontleent hij vaak aan punk- en rockmuziek, zoals: "Fuck everything", "I don't mind if you forget about me", "Slash with a knife".

Als Japanse is Aya Takano beïnvloed door de strip en door de Superflat-Art. Opgericht door Murakami maakt deze stijl helemaal geen gebruikt van perspectief en schaduwen; er wordt totaal geen diepte gesuggereerd. Maar Takano is ook geïnspireerd door de Italiaanse renaissance-kunst, science fiction en de beeldtaal van MTV. Hierdoor zijn haar tekeningen niet helemaal vlak en eendimensionaal.

Jun Hasegawa tekent en schildert sjabloon-achtige, banale plaatjes die eruit zien alsof ze zijn uitgeknipt, maar ook sfeervolle landschappen met sprookjesfiguren.

Samenstelling bronmateriaal ten behoeve van het nieuwe vak ckv-2 uit het profiel C & M voor havo en atheneum en tehatex vwo.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij niet geven

06/19/2011 CKV-2  tehatex vwo digitale school